Linkuri accesibilitate

Forumul anual de Dezbateri despre Integrarea Europeană a R. Moldova la cea de a treia ediție


Imagine de la lucrările Forumului deschis la Chișinău
Imagine de la lucrările Forumului deschis la Chișinău

Organizat de Asociația pentru Politică Externă, Friedrich-Ebert-Stiftung, în parteneriat cu MAEIE, Forumul își desfășoară lucrările la Hotelul Leogrand/Blue Radisson.

La Chișinău au început vineri, 30 octombrie, lucrările celei de a treia ediții a Forumului anual de Dezbateri despre Integrarea Europeană a Republicii Moldova, organizat de Asociația pentru Politică Externă (APE), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Evenimentul se desfășoară la Hotelul Leogrand/Blue Radisson.

Printre subiectele abordate în mod tradițional în cadrul Forumului se află procesul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, relațiile regionale, problema reglementării transnistrene, felul în care decurg reformele în domeniul justiției, a combaterii corupției, dar și în planul libertății de expresie.

Cea de a treia ediție a Forumului are loc într-un context intern și regional extrem de complicat. Anul 2015 ar fi trebuit să aducă Republicii Moldova primele rezultate palpabile în realizarea Acordului de Asociere cu UE și primele beneficii comerciale. În schimb, Chișinăului a reușit contraperformanța de a parcurge în doar câteva luni calea de la povestea de succes a UE la o societate instabilă, în plină criză politică, aproape de un colaps economic și social. Ediția 2015 a Forumului de Dezbateri despre Integrarea Europeană a Republicii Moldova va căuta răspunsuri la întrebarea „Ce soluții se pot găsi în actualul context și cum poate fi depășit acest impas?”

Discursul inaugural la Forum va fi ținut de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Primul panel al Forumului este consacrat evaluării gradului de implementare a Acordului de Asociere și, mai ales, provocărilor care stau în calea parcursului european al Republicii Moldova în perioada următoare. Moderatorul panelului, jurnalistul Anatol Golea, va aborda subiectul cu vicepremierul Natalia Gherman, ministru de Externe; Mindaugas Kacerauskis, însărcinat cu afaceri al Delegației UE la Chișinău; Andi Cristea, președintele Delegației UE-Republica Moldova a Parlamentului European și omul de afaceri, ex-premierul Ion Sturza.

În ajunul deschiderii lucrărilor Forumului, Radio Europa Liberă a cules opiniile cetățenilor moldoveni, pe străzile Chișinăului, despre problematica aflată în dezbatere.

Moldovenii despre calea europeană
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

Un vox pop despre chestiunea integrării europene...

Al doilea panel al Forumului va dezbate subiectul securității statului prin prisma amenințărilor pe care le prezintă propaganda politică. Iar vorbitori din Ucraina și Țările Baltice vor spune care este răspunsul pe care l-au găsit alte țări din regiune la această provocare. Moderatorul discuției, Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova în SUA, în prezent vice-rector la ULIM, va discuta subiectul cu Kriszitina Marfi, expert al Grupului de lucru pentru combaterea propagandei ruse de pe lângă Comisia Europeană; Petru Macovei, director al Asociației Presei Independente; Guy Archer, editorul de limbă engleză al portalului StopFake.org și expertul leton Alex Grigorievs, fost director NDI pentru Moldova.

Moldovenii despre percepția propagandei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Ce gîndesc moldovenii despre propaganda politică...

În cadrul panelului trei al Conferinței, vorbitorii vor căuta răspuns la întrebarea dacă în condițiile Republicii Moldova este posibil un progres în reformarea justiției și combaterea corupției și dacă în Republica Moldova a început cu adevărat lupta cu marea corupție sau avem de a face cu o justiție selectivă. Moderatorul panelului, jurnalistul Vasile Botnaru, va dezbate subiectul cu ministrul Justiției, Vladimir Cebotari; președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase; judecătorul Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț și directorul executiv al Centrului pentru Resurse juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Moldovenii despre percepția corupției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

Moldovenii despre percepția corupției...

Comunicatul de presă insistă asupra faptului că a treia ediție a Forumului are loc într-un context intern și regional extrem de complicat. Anul 2015 ar fi trebuit să aducă Republicii Moldova primele rezultate palpabile în realizarea Acordului de Asociere cu UE și primele beneficii comerciale de pe urma deschiderii pieței europene în cadrul Zonei de liber schimb. Însă pe fundalul „jafului secolului” și a instabilității guvernării, Republica Moldova a reușit contraperformanța de a parcurge în doar câteva luni calea de la povestea de succes a UE la o societate instabilă, capturată de oligarhi și cu o populație sărăcind galopant, în plină criză politică, aproape de un colaps economic și social. Sondajele indică o scădere accentuată a popularității vectorului european, compromis de corupția elitelor de la guvernare.

Pe lângă această, nici situația regională nu este una favorabilă – războiul din Ucraina continuă, Federația Rusă își întărește tot mai mult influența politică și mediatică, iar regiunea separatistă transnistreană, unde sunt staționate trupe rusești, este considerată ca fiind o potențială amenințare pentru securitatea regională.

Forumul de Dezbateri despre Integrarea Europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuții pe marginea celor mai critice provocări pe care le are de depășit Chișinăul pe calea integrării europene. Forumul aduce la un loc factori de decizie din Republica Moldova și UE, politicieni, formatori de opinie, reprezentanți ai societății civile, partidelor politice și instituțiilor internaționale. În cadrul dezbaterilor de la Forum aceștia contribuie cu expertiza lor la identificarea celor mai eficiente soluții și politici pentru provocările care apar în procesul de integrare europeană.

Pentru agenda în limba română accesați acest link: http://www.fes-moldova.org/media/publications/2015/Programme__European_Integration_Forum_2015_RO.pdf

Detalii despre vorbitori și conținutul dezbaterilor puteți găsi pe pagina de Facebook a Forumului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova: https://www.facebook.com/AMEIDF

Previous Next

XS
SM
MD
LG