Linkuri accesibilitate

„Politicienii, eu aşa am înţeles, nu au poziţia lor, azi sunt cu democraţii, mâine cu comuniştii” (VIDEO)


Protestul socialiștilor în fața Parlamentului de la Chișinău, 29 octombrie.
Protestul socialiștilor în fața Parlamentului de la Chișinău, 29 octombrie.

Ce cred protestatarii de la Chișinău despre căderea guvernului Streleț.

Simpatizanţii Partidului Socialiştilor au urmărit la un ecran improvizat în faţa clădirii Parlamentului şedinţa la care a fost demis guvernul condus de Valeriu Streleţ. Oamenii comentau fiecare discurs al deputaţilor, aplaudând atunci când la tribună ieşeau socialiştii şi huiduind atunci când vorbeau liberal democraţii sau democraţii. Imediat ce a fost anunţat că moţiunea înaintată de socialişti a întrunit voturile necesare, mulţimea, câteva sute de protestatari, s-au întrecut în felicitări. După votul de neîncredere din Parlament, la tribuna din aşa numitul Orăşel al Victoriei au venit deputaţii socialişti. Igor Dodon a prezentat demisia lui Valeriu Streleţ ca pe o victorie a opoziţiei asupra guvernării, îndemnând oamenii să protesteze până când vor obține alegeri parlamentare anticipate:

„Am mai făcut un pas, dar nu ultimul. Cu două săptămâni în urmă la puşcărie a mers Vladimir Filat, astăzi a plecat Valeriu Streleţ. Nu trebuie să ne oprim aici. Trebuie să obţinem alegeri anticipate, iar pentru acest lucru trebuie să luptăm, să ieşim la protest şi cu toţii să depunem presiune asupra celor care au mai rămas în Parlament.”

În tabăra protestatară din faţa Legislativului oamenii au fost gălăgioşi şi mulţumiţi de căderea guvernului Streleţ:

„Sunt bucuros, pe unul măcar l-au dat jos. Sunt bucuros tare. Suntem sătui de atâta chin, minciuni şi atâtea nevoie. Nu avem de lucru, dar ei tot ne amăgesc că vom fi cu unii, vom fi cu alţii. Toţi fură şi ne induc în eroare.”

Europa Liberă: Aveţi încredere că celălalt guvern, indiferent care, nu va face acelaşi lucru?

„Cred că se duc nişte bandiţi şi vin alţii, dar măcar se vor teme de popor.”

Europa Liberă: Dar pe cine aţi vedea Dvs în funcţie ca viitor premier?

„Un om care într-adevăr cunoaşte lucrul şi se luptă pentru starea socială şi economică a ţării. Toate această integrare europeană care a fost făcută, Alianţa aceasta, ea a mers numai pe chestiuni personale. Dacă doreau, în şase ani de zile puteau face multe, dar aşa, în şase ani de zile nu s-a văzut nimic.”

„Nu au făcut nimic bun şi nimic în folosul cetăţeanului. Au furat din buzunarul nostru, al tuturor.”

Protest socialist împotriva guvernului la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

La câteva sute de metri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde protestează simpatizanţii platformei civice Demnitate şi Adevăr nu am surprins acelaşi entuziasm. Mai mult, Arcadie, un protestatar care din septembrie stă în corturile din faţa Executivului, spune că multă lume cu scepticism priveşte căderea guvernului condus de Valeriu Streleţ şi iată de ce:

„Îi greu de spus, e foarte greu de spus. Politicienii, eu aşa am înţeles, nu au poziţia lor, azi sunt cu democraţii, mâine cu comuniştii. E foarte greu de spus ce se va întâmpla până la urmă.”

Europa Liberă: Să înţeleg că sunteţi cam sceptic după această demisie?

„Foarte corect, care, totuşi, ar merita să fie premier în ţara asta? E greu de spus. Eu aş spune că nu tare ne-am bucurat. Nu ştim la ce să ne aşteptăm.”

În pofida scepticismului, protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale spun că nu vor renunţa la acţiunile lor, la fel ca şi cei din aşa numitul Orăşel al Victoriei. De altfel, platforma Demnitate şi Adevăr şi-au continuat astăzi protestele în preajma sediului Global Business Centru, acolo unde ar sta liderul informal al democraţilor, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, iar simpatizanţii Partidului Socialiştilor şi Partidului Nostru promit să crească numărul corturilor din faţa Parlamentului.

XS
SM
MD
LG