Linkuri accesibilitate

Vasile Botnaru: „Cei care au manipulat nu vor renunţa pentru că cineva le-a arătat obrazul”


Atelierul „Mass-media între informare și manipulare" din cadrul Forumului mass-media de la Chișinău, 28 octombrie 2015.
Atelierul „Mass-media între informare și manipulare" din cadrul Forumului mass-media de la Chișinău, 28 octombrie 2015.

Interviu cu directorul biroului Europei Libere de la Chișinău despre Forumul mass-media din capitala R.Moldova.

În cadrul Forumului mass-media care se desfășoară la Chișinău, miercuri a avut loc un atelier avînd ca subiect una dintre temele „eterne” ale mass-media: presa între informare corectă și manipulare. Un dialog Valentina Ursu - Vasile Botnaru.

Vasile Botnaru: „Dacă aş recurge la un rezumat foarte lapidar, ar însemna că breasla jurnalistică, care ţine la normele deontologice, vrea să treacă din apărare, din poziţie defensivă, într-un minim atac, vrea să-şi recucerească poziţiile pe care le-a pierdut, probabil nu încă iremediabil, şi cere puterii să adopte măsuri tactice şi strategice de reabilitare a presei adevărate şi nu a celei de buzunar. Şi mass-media care s-a prezentat la acest forum, care a delegat reporteri şi manageri, vrea demonopolizarea şi reducerea sau anularea chiar a controlului politic asupra mass-mediei, care conduce la dependenţă, la propagandă, la manipulare şi la toate hibele pe care le vedem la televizor, le auzim la radio sau le citim prin ziare. Şi în sensul acesta forumul vrea o foaie de parcurs, în care a trecut mai multe revendicări, mai mult sau mai puţin generale, dar îndărătul cărora se citesc probleme şi practici de monopolizare foarte concrete şi ştiute de toată lumea.”

Europa Liberă: Foaia de parcurs înseamnă şi un nou Cod al Audiovizualului? Pentru că am auzit voci care se refereau inclusiv la îmbunătăţirea normei legale.

Vasile Botnaru: „Pentru început, cei care activează în presa audiovizuală vor să fie retrase amendamentele şi proiectele de acte normative cu tentă lobbistă făţişă. Este vorba, în primul rând, despre încercarea de a impune nişte cote minime de produs autohton, sub acoperirea grijii pentru puritatea pieţei audiovizuale locale, protejarea de propagandă. Pentru că da, intenţia se declară a fi bună, dar în realitate se vrea concentrarea şi monopolizarea pieţei audiovizuale în jurul a doi-trei poli, iar micii producători de televiziuni, difuzori să nu poată sări peste „gardul” acesta. Or, este de la sine înţeles că nu poţi impune astăzi, de exemplu, unor cooperative agricole să producă armament. Deci, pentru aceasta este nevoie de timp, este nevoie de o lungă cale de dezvoltare. Şi a-i cere astăzi unui producător de televiziune sau unor canale să aibă o cotă mare de produs local, aceasta înseamnă să-i scoţi de pe piaţă. Și rămâne acolo, în locul lor, cineva care crede că poate face produs autohton, nu neapărat de calitate garantată, care să dezlocuiască în mod firesc propaganda care vine din exterior de foarte bună calitate şi tot felul de showuri care sunt făcute cu bani mulţi. Din cauza aceasta presa a semnalat acest lucru şi propune politicienilor, legislatorilor de comun acord să găsească soluţii de contracarare a jurnalismului propagandistic din exterior, vorbim în special din Federaţia Rusă, de o manieră coordonată şi eficientă, nu una directivistă, care în realitate urmăreşte cu totul altceva. Şi aceasta ştie toată lumea.”

Europa Liberă: A nu ştiu câta oră totuşi se vorbeşte cât de importantă este transparenţa proprietăţii media. Se ajunge la un consens pe marginea acestei chestiuni? Sau totuşi atât timp cât cei de la putere nu vor să contribuie şi ei la acest lucru e greu de vorbit despre o adevărată transparenţă a celor care deţin proprietăţi media?

Vasile Botnaru vorbind la Forumul mass-media (foto: Constantin Grigoriță)
Vasile Botnaru vorbind la Forumul mass-media (foto: Constantin Grigoriță)

Vasile Botnaru: „Cei care au fost în prima zi au auzit îndemnul a N-a oară rostit de înalţi demnitari, în special de Pirkka Tapiola, dar şi reprezentantul Consiliului Europei. Dar autorităţile se fac a nu auzi îndemnurile să lupte cu corupţia, să caute miliardul mai eficient, darmite într-un subiect din agenda numărul doi. De aceasta eu nu pun mari speranţe în chestiunea aceasta, doar iarăşi competiţia şi concurenţa între proprietari ar putea aduce la un rezultat favorabil. Dovadă este proprietarul canalului TV 7, Chiril Lucinschi, care niciodată nu a ascuns că are în proprietate acest canal. Și, de altfel, el a şi oferit soluţiile pentru contracararea propagandei, el a dat şi exemplu şi a spus, ca un deputat ce este şi fost preşedinte al comisiei de profil mass-media, a zis că legislaţia oferă astăzi suficiente pârghii ca să se oprească valul acesta de propagandă nocivă pentru piaţă şi chiar dăunătoare şi periculoasă pentru securitatea informaţională a Republicii Moldova. De aceasta, probabil în zona legislativă, acolo când ar fi competiţie reală între politicieni, care unii dintre ei sunt şi proprietari de mass-media, ar putea soluţiona strigătele acestea disperate ale jurnaliştilor, dar şi îndemnurile uneori exagerat de politicoase ale experţilor străini şi ale factorilor de decizie, ele sunt un strigăt în pustiu.”

Europa Liberă: Aţi zis că rezultatele acestui forum vor fi incluse într-o foaie de parcurs. Vreau să vă întreb dacă cumva după acest forum media de la Chişinău manipularea opiniei publice nu va fi atât de evidentă?

Vasile Botnaru: „Dimpotrivă, va fi mai sofisticată. Cei care au manipulat, inclusiv scriind despre acest forum şi folosind acest forum pentru a lovi în adversari, ei nu vor renunţa din cauză că cineva le-a arătat obrazul. Dar speranţa se pune pe o putere care este conştientă de importanţa acestui domeniu. Sigur că acum urgenţele de pe agendă sunt în altă zonă – de unde să ia bani pentru salarii şi pensii sau cum să ierneze. Dar problema presei nu va dispărea. Dimpotrivă, cu cât mai departe o lasă pentru soluţionare, cu atât mai greu va fi să o soluţioneze puterea. Dar nu are cum să fugă de acest subiect. Prin urmare, o putere conştientă, un Parlament care înţelege că trebuie să soluţioneze această problemă va fi nevoit să se uite în această foaie de parcurs, la o adică, să o pună alături de Planul de Acţiuni, că nu e mare diferenţă, de fapt, sunt detalizări ale Planului de Acţiuni. Deci, dacă vrea şi are de gând să bifeze Planul de Acţiuni cu Uniunea Europeană, va trebui să alăture şi această foaie de parcurs formulată de presa care speră să poată supravieţui şi să nu cadă sub influenţa definitivă a politicului. Dacă politicul vrea presă obedientă şi cu loialitate cumpărată, sigur că poate să obţină. Dar la un moment dat, dacă are nişte angajamente faţă de europeni şi faţă de propriii cetăţeni, va trebui să aplece urechea la această listă.”

XS
SM
MD
LG