Linkuri accesibilitate

„Nu ne aude, nu ne vede și nu este exclus că el a semnat deja altceva”


Protest împotriva președintelui Nicolae Timofti la Chișinău

Președintele Nicolae Timofti a promulgat azi legea prin care Centrul Național Anticorupție a revenit în subordinea legislativului. Chiar în momentul în care președinția a făcut acest anunț, mai mulți membri și simpatizanți ai platformei DA protestau în fața Reședinței de stat, cerându-i președintelui să răspundă la demersul premierului Streleț și să-l demită pe șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru. Tamara Grejdeanu a asistat la acțiunea de protest și relatează:

„Vrem președinte, nu o rață mută.”

„Timofti ești o sculă”

Întâi de toate, protestatarii i-au reproșat președintelui Nicolae Timofti că după aproape două luni de protest non-stop, acesta nu a acceptat să discute cu oamenii și să dea curs revendicărilor. Mulțimea l-a acuzat că ar fi promotorul unor interese politice și nicidecum ale simplilor cetățeni. Unul din liderii Platformei DA, Valentin Dolganiuc consideră că de rând cu partidele de la guvernare, președintele Timofti a participat la uzurparea puterii în stat:

„Poți cere demisia celui care într-adevăr a fost președinte, iar noi patru ani nu am avut președinte. Noi am avut o sculă a huntei, noi am avut un complice al furtului miliardului, noi am avut un complice al tâlharilor. De aceea, în aceste condiții, domnule Timofi nu vă mai cerem demisia pentru că nici măcar aceasta nu meritați.”

Protest antiprezidențial la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00

Protestatarii sperau că prin acțiunea lor îl vor determina azi pe Nicolae Timofti să-l demită prin decret prezidențial pe Viorel Chetraru, președintele CNA.

A fost un apel repetat din partea protestatarilor care optează nu doar pentru această demitere, dar și pentru scoaterea din sistem și pedepsirea conducătorilor instituțiilor de drept:

„Toți trebuie să-și dea demisia, să stea la pușcărie toți, fiindcă în toți acești ani nu au făcut nimic pentru popor, au făcut numai în folosul lor.”

Europa Liberă: Protestatarii sunt nemulțumiți de prestația președintelui Timofti, le dați dreptate?

„Da, le dau dreptate, la să vie alții cinstiți. Pe mine mă nemulțumește faptul că am lucrat 45 de ani și am ajuns la pensie cu 702 lei.”

„Președintele de atâta ce-i ales președinte ca să îndeplinească voința poporului și nu a unui grup strâns de indivizi care nici pe departe nu promovează interesele poporului, ci numai a lor personale.”

Până acum toate cerințele protestatarilor au fost ignorate de autorități. Deși insistă în continuare, oamenii bănuiesc că cel mai probabil agenda lor nu se va intersecta cu cea a politicienilor, lucru valabil și în cazul lui Timofti, îmi spune unul din protestatari:

„Nu ne aude, nu ne vede și nu este exclus că el a semnat deja altceva.”

Europa Liberă: Cum trebuie să fie un președinte care să fie agreat de popor?

„Trebuie să fie în primul rând integru, independent, ales de tot poporul, să lucreze pentru interesele poporului și să aibă grijă de toți cetățenii țării, dar nu numai de unul, să-l îmbogățească, să-l facă demon și dictator.”

După ce președintele Timofti a promulgat azi legea prin care CNA este readus sub control parlamentar, șeful acestei instituții poate fi ales și la fel, demis doar de către deputați.

Acțiunea de azi, spun protestatarii a fost un ultim avertisment pentru șeful statului. Membrii Platformei DA anunță că la sfârșitul acestei săptămâni va fi constituit un grup de inițiativă care să se ocupe de adunarea semnăturilor pentru desfășurarea unui referendum pentru alegerea președintelui prin vot direct.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG