Linkuri accesibilitate

Vladimir Țurcan: „Considerăm că partenerul strategic şi interesul producătorilor, şi economia ţării pot fi regăsite numai pe piaţa CSI în etapa actuală”


Interviu cu fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan, fost ministru de Interne, fost ambasador moldovean la Moscova și fost parlamentar PCRM, crede că guvernul Streleț trebuie să cadă, și că alegerile anticipate sunt inevitabile.

Europa Liberă: Se vorbeşte că e deosebit de alarmantă situaţia politică din Republica Moldova. Cine şi de ce adânceşte această criză politică?

Vladimir Țurcan: „Că situaţia e foarte alarmantă nu numai că se vorbeşte, dar toată lumea simte, nu numai politicienii, dar tot poporul, toţi alegătorii. Tot ceea ce vorbesc oamenii la mitingul de protest, ceea ce se declară în Parlament inclusiv, în orice caz din partea opoziţiei, acolo, în aceste declaraţii şi în aceste revendicări se conţin cauzele şi motivele de ce situaţia este atât de alarmantă.”

Europa Liberă: Şi până unde se poate adânci această criză politică?

Vladimir Țurcan: „În principiu, o adâncesc cei care se menţin cu orice preţ în fotoliile de guvernare. Până unde? Noi considerăm că trebuie totuşi de dat posibilitate poporului ca să participe la alegeri anticipate, să-şi expună poziţia fermă referitoare la componenţa Parlamentului şi referitoare la modalitatea alegerii preşedintelui ţării.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi jurist, în termeni juridici când ar putea avea loc aceste alegeri parlamentare anticipate şi în ce condiţii?

Vladimir Țurcan: „Dacă noi calculăm toate momentele care reies din legislaţie, unica excepţie poate fi, dacă preşedintele ţării totuşi s-ar trezi să înţeleagă că dumnealui este nu numai ostatic acum al oligarhilor, dar este şi persoana de care depinde foarte mult – sau va pleca din funcţie cu onor oarecare din partea poporului, sau va fi pur şi simplu demis. Dacă dumnealui pleacă benevol sau va fi demis, atunci alegerile anticipate pot avea loc primăvara-vara. Dar dacă nu, atunci alegerile pot avea loc la începutul toamnei.”

Europa Liberă: Se vorbeşte foarte mult despre căderea guvernului Streleţ. Unii spun că dacă pică mâine guvernul, ar putea ţara să fie dusă într-un haos economic şi social fără precedent. De fapt, credeţi că ar putea să se acumuleze voturi suficiente pentru a fi demis guvernul?

Vladimir Țurcan: „În primul rând, mai mare haos decât este astăzi mi se pare că nici nu poate fi. Ne aşteaptă cerinţele Fondului Monetar Internaţional, oamenii, cred, încă nu sunt la curent ce reiese din aceste cerinţe ale Fondului Monetar Internaţional. Şi aceasta într-adevăr poate duce la un haos şi mai mare economic. De aceea cu cât mai devreme vom merge la alegeri anticipate, cu atât mai devreme şi mai corect vom rezolva aceste probleme. Ce ţine de numărul de voturi necesare, noi am înaintat, suntem susţinuți din partea Partidului Comuniştilor, avem 45 de voturi, mai este nevoie de şase voturi. Acum merg nişte negocieri ale alianţei şi mâine va fi clar care este rezultatul. Eu presupun chiar mai mult de 80-90% că totuşi guvernul va cădea.”

Europa Liberă: Va cădea şi va fi învestit un alt cabinet de miniştri?

Vladimir Țurcan: „Şi după aceea vor începe negocierile referitor la învestirea altui guvern. Socialiştii precis că nu vor participa la aceste negocieri şi nu vor lua parte în viitorul guvern, dacă va fi învestit alt guvern.”

Europa Liberă: Faptul că socialiştii împreună cu comuniştii au semnat această moţiune de cenzură înseamnă că aceste două formaţiuni ar putea să se apropie şi mai mult, în eventualitatea creării unui bloc de stânga, aşa cum zice şi domnul Voronin, liderul comuniştilor?

Vladimir Țurcan: „În condiţiile actuale şi în componenţa actuală, am în vedere inclusiv raportul forţelor politice în Parlament, eu nu văd această posibilitate. Numai după alegerile parlamentare anticipate va fi posibil ceva de discutat.”

Europa Liberă: Dar dacă pică guvernul, cu ale cui voturi va fi învestit un alt guvern?

Vladimir Țurcan: „Deja întrebarea nu e la noi, dar la cei care au de gând să negocieze. Democraţii evident, în primul rând. De fapt, cei care nu sunt cointeresaţi în alegeri anticipate, aceste forţe şi vor negocia – democraţii, liberalii şi comuniştii. Nu ştiu care va fi situaţia mai departe cu liberal-democraţii, de aceea nu pot acum cu fermă convingere să spun, dar în orice caz, primele trei forţe precis că vor negocia formarea componenţei noului guvern.”

Europa Liberă: Admiteţi o regrupare de forţe în actuala legislatură a Parlamentului?

Vladimir Țurcan: „De fapt, repetarea coaliţiei care, poate, cu excepţia liberal-democraţilor, a avut loc în momentul învestirii guvernului Gaburici, atunci au fost democraţii, comuniştii şi liberal-democraţii.”

Europa Liberă: Dar nu au voturi suficiente.

Vladimir Țurcan: „Au rezerva, echipa aşa-numiţilor independenţi. În ce măsură ei sunt independenţi vom vedea.”

Europa Liberă: Domnule Ţurcan, pe fundalul creşterii în popularitate a forţelor politice de stânga, unii le mai spun şi forţe pro-ruse, este ameninţat parcursul european al ţării şi implementarea Acordului de Asociere?

Vladimir Țurcan: „Încă o dată eu aş vrea să reconfirm şi să declar că noi nu suntem contra colaborării de parteneriat cu Europa. Noi, pur şi simplu, considerăm că partenerul strategic şi interesul producătorilor, şi economia ţării pot fi regăsite numai pe piaţa CSI în etapa actuală.”

Europa Liberă: Această înseamnă că trebuie să fie denunţat sau nu Acordul de Asociere, aşa cum zicea domnul Dodon?

Vladimir Țurcan: „În orice caz partea economică a acestui acord evident că trebuie să fie suspendată, cel puţin. Mai mult ca atât, la această concluzie au ajuns şi reprezentanţii structurilor europene care sunt acreditaţi în Republica Moldova. Concluzia aceasta este în sursele deschise ale Parlamentului European, în care ei au ajuns la concluzia că s-au grăbit, una la mână. Şi doi, posibil că va fi necesar de consultat problemele economice ale Republicii Moldova într-un dialog între Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi Moldova.”

Europa Liberă: Şi este posibil acest lucru?

Vladimir Țurcan: „Economia şi producătorii eu sunt sigur că sunt pentru.”

Europa Liberă: Veţi continua să protestaţi?

Vladimir Țurcan: „Da.”

Europa Liberă: Până când?

Vladimir Țurcan: „Până va fi rezolvată problema cu alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Toamna se termină. Vine iarna, primăvara. Până atunci sunteţi gata să rămâneţi în corturi?

Vladimir Țurcan: „Nu e nimic straşnic. Deoarece oamenilor deja le-a ajuns cuţitul la os.”

Europa Liberă A început să fie dusă lupta împotriva corupţiei la modul cel mai serios?

Vladimir Țurcan: „Demult suntem disponibili. Mai mult ca atât, la noi sunt şi specialişti în domeniul respectiv şi avem informaţii destule. Pur şi simplu, nu avem acces la posibilităţi, la instrumentele de combatere în realitate, dar nu aşa cum se face acum – un fum scenic.”

Europa Liberă: Se mimează sau se luptă cu adevărat împotriva corupţiei?

Vladimir Țurcan: „Acum aceasta e o imitare a luptei. Pur şi simplu, o imitare.”

XS
SM
MD
LG