Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda celor mai importante evenimente anunțate ale zilei

In Moldova cum astazi este ziua dinaintea votului din Parlament pentru motiunea de cenzura impotriva guvernului Valeriu Strelet, activitatea politica va fi – mai mult sau mai putin – la vedere.

Din agenda „la vedere” sa notam sedinta de guvern de la ora 14.00, şedinta prezidata de Valeriu Streleţ. Şedinta are loc in timp ce protestele continua si atit protestatarii organizati de Platforma civica DA, cit si cei ai partidelor pro ruse, socialistii si cei ai Partidului Nostru al primarului din Balti Renato Usatii cer demisia cabinetului.

Continua si astazi la Chisinau Forumul Mass Media, care incearca sa ii puna fata in fata pe politicieni si pe jurnalisti.

Astazi va fi dat publicitarii si raportul organizatiei Freedom House despre libertatea pe internet.

In Cehia astazi este zi libera, cehii sarbatorind Ziua independentei. Este vorba de primul stat independent cehoslvac proclamat in 28 octombrie 1918, pe teritorii care apartinusera fostului imperiu austro-ungar. Primul presedinte al primului stat cehoslvac a fost Tomas Masarik, iar in anii ce au urmat proclamarii independentei a fost un stat prosper si cu o democratie parlamentara. Existenta sa a durat numai pina ce Germania nazista a ocupat teritoriile Cehiei intre 1938 si 1939. Chiar daca Cehoslovacia nu mai exista, cum bine stim, dupa divortul de catifea dintre Cehia si Slovacia din 1 ianuarie 1993, cehii continua sa considere ca data a nasterii statului lor, 28 octombrie 1918.

Din agenda internationala a zilei mai putem nota o dezbatere despre Rusia si liderii sai, dezbatere de la Londra de la Institutul Regal pentru Studii Internationale, Chattam House, intitulata „Elitele si sistemul politic”.

XS
SM
MD
LG