Linkuri accesibilitate

Fostul premier al României Petre Roman va fi cercetat penal în dosarul „Mineriadei”


În România, președintele Klaus Iohannis a aprobat cererea Parchetului general de începere a urmăririi penale împotriva lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Victor Atanasie Stănculescu, în dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie, 1990. Decizia președintelui a fost transmisă ministerului justiției. Cei trei sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii. Fostul președinte Ion Iliescu a fost deja pus sub acuzaţie.

În perioada „Mineriadei”, Petre Roman deținea funcția de premier al României, Gelu-Voican-Voiculescu era viceprim-ministru, iar Victor Stănculescu, ministru a apărării.

Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații este suspect în dosarul „Mineriadei”, tot pentru infracţiuni contra umanității, relatează Mediafax.

În iunie 1990 grupuri de mineri veniți cu trenuri din provincie, înarmați cu bâte, au atacat studenții și alți protestatari în Piața Universității din București, punând capăt unui protest de câteva săptămâni împotriva noii garnituri politici instalate în România după căderea dictaturii comuniste.

Oficial, în mineriada din 1990 au fost ucise șase persoane și aproximativ 1.000 rănite. Există însă rapoarte neoficiale care susțin că numărul morților ajunge până la 100.

XS
SM
MD
LG