Linkuri accesibilitate

Marina militară rusă și cablurile de comunicații occidentale de pe fundul oceanelor


Submarinul rusesc nuclear balistic Iuri Dolgoruki.
Submarinul rusesc nuclear balistic Iuri Dolgoruki.

Corespondența zilei de la Washington.

RFE: Un aspect al actiunilor marinei militare ruse preocupa in Occident si are legatura cu comunicatiile prin internet. Despre ce este vorba? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ceea ce ingrijoreaza este faptul ca submarine si nave militare de spionaj rusesti actioneaza intr-o maniera considerata agresiva in preajma unor cabluri aflate sub apa, care sint considerate vitale pentru comunicatiile globale prin internet.

Exista temerea ca in conditiile unei crize, rusii ar putea intentiona sa distruga cablurile respective. Ingrijorarea - se spune intr-un articol din „Washington Post” – e mai mare decît aceea din timpul razboiului rece ca rusii ar putea intercepta comunicatii sau interveni cu propriile mesaje.

In cercurile militare se afirmă ca o forma extrema de interventie ar putea fi distrugerea cablurilor respective din fibre optice, ceea ce ar putea opri comunicatii de care depind guverne, economii și cetateni occidentali.

Pina acum nu exista nici un incident de acest gen, dar agresivitatea crescinda a Moscovei creaza temeri. Exista si un factor psihologic si anume ca, din ce in ce mai mult, Rusia este privita in Statele Unite cu neincredere.

Auitoritățile americane nu spun public ce fac pentru monitorizarea actiunilor potential ostile sau eventualitatea in care cabluri de comunicatii ar fi distruse.

Dar peste zece oficialitati americane au lasat sa se inteleaga ca Pentagonul urmareste cu mare atentie evolutiile respective.

„Sint ingrijorat in fiecare zi cu privire la ceea ce rusii ar putea face” - a declarat amiralul Frederick Roegge, comandantul flotei de submarine americane din Pacific.

Agentii de informatii afirmă ca in Marea Nordului si in Nord Estul Asiei si chiar mai aproape de America este monitorizata prezenta navala rusa mai activa in preajma cablurilor de comunicatii. Aparent, astfel de cabluri sint distruse accidental des, dar asta se produce aproape de coasta si e mai usor de reparat.

Ingrijoreaza acum potentiale incercari de a distruge cabluri in zone de mare adincime in care repararea ar fi mai complicata.

XS
SM
MD
LG