Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel Chișinău a respins cererea lui Vlad Filat de a fi eliberat din arestul preventiv (VIDEO)


Vlad Filat rămâne în arest pentru 30 de zile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

Video de Liuba Șevciuc.

Fostul lider liberal-democrat a respins din nou acuzațiile și a spus presei că este victima unei înscenări.

Lipsit de imunitate parlamentară săptămâna trecută, fostul premier Vlad Filat a fost reținut iniţial pentru 72 de ore. Duminică, 18 octombrie, instanţa a decis punerea sa în arest preventiv pentru 30 de zile sub bănuiala de luare de mită și trafic de influență, în urma unui autodenunț al omului de afaceri ales primar la Orhei, Ilan Shor.

Fostul lider liberal-democrat a respins mereu acuzațiile și a spus presei că este victima unei înscenări.

Sâmbătă, 23 octombrie, s-a judecat cererea lui Filat de punere în libertate. Deliberările au avut loc pe fundalul unor proteste în stradă, pentru și împotriva eliberării lui Filat.

Câteva sute de persoane au așteptat în fața Curții de Apel, decizia instanței de judecată. Veniți din mai multe zone ale țării, ei au scandat lozinci cerând menținerea lui Vlad Filat în arest.

Erau prezenți și susținători ai liberal-democratului, în număr mult mai mic și în mare parte, colegi de partid. Liberal-democrații sunt convinși că opozanții ar fi venit la protest nu din proprie voință, ci aduși în mod organizat. Participanţii la manifestaţia anti-Filat au respins această speculaţie.

„Să iasă încătușat, dar nu cu mâinile în buzunare și râzând. Atâta lume aici ne-am adunat și măcar nu-I era rușine că a intrat cu mâinile în buzunare.”

„Pușcărie la toți, nu numai lui Filat. Cu cine a trebuit, cu aceia am venit.”

„Am venit din proprie inițiativă. Din cauză că noi nu putem să răbdăm atâta furt, jaf. Atâta timp ne-o ținut pe noi cu vorba. Atâta furturi. Cât se poate. Noi trăim săraci, dar ei trăiesc în luxuri. Asta-I frumos? Asta-i corect? Vrem dreptate.”

După mai bine de 3 ore, instanța de judecată a decis că deputatul Vlad Filat, acuzat de acte de corupție, rămâne în arest. La ședință a participat și acuzatul.

După anunțarea deciziei, Vlad Filat a declarat presei că totul este un spectacol politic, că se încearcă să i se pună în spate responsabilitatea devalizarii BEM și că a constatat încă o dată că este judecat fără probe.

„Cetățenii R.Moldova sunt în drept să audă și punctul meu de vedere. Sunt pregătit moral, fizic și cum doriți, ca să duc această bătălie până la sfârșit, până când se va afla adevărul. Consider, încă o data, că fără nici o probă se încalcă prezumția de nevinovăție, cu scop clar politic și rog pe toți cei care doresc în țara noastră să existe justiție, să avem stat de drept, să nu se lase manipulați și să lupte pentru ca acest lucru să se întâmple în țara noastră”.

Procurorul responsabil de dosarul lui Vlad Filat, Adriana Bețișor, a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cu privire la sumele menţionate în dosarul Filat.

„Eu nu vorbesc ceea ce se vehiculează. Da, foarte multe lucruri se vehiculează, cu care nici noi nu suntem de acord. Ceea ce a fost demonstrat s-a pus în actul de învinuire. Suntem la o etapă preliminară de investigații. Nu în zadar am venit și am solicitat privarea de libertate, la judecătoria Buiucani, a învinuitului, pe motiv că trebuie să facem acțiuni care starea de libertate a acestuia ar periclita mersul normal și realizarea acestora. Ar exista, inclusiv, intimidări de martori și chiar distrugeri de probe” a declarat procurorul Adriana Beţişor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG