Linkuri accesibilitate

Farse în vreme de criză


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Cum au reușit niște umoriști ruși să-i păcălească pe președintele și ministrul de interne al Moldovei?

Vovan și Lexus, doi umoriști ruși cunoscuți pentru festele pe care le joacă unor oameni influenți, dându-se drept altcineva la telefon, par să-i fi păcălit pe președintele Nicolae Timofti și pe ministrul de interne Oleg Balan pretinzându-se oficialități de prim rang din Ucraina.

Contactaţi de Europa Liberă, reprezentanţi ai serviciului de presă din cadrul Ministerului de Interne au refuzat să confirme sau să infirme autenticitatea vocii ministrului Oleg Balan, care apare într-o discuţie telefonică cu presupusul său omolog din Ucraina, Arseni Avakov, rol asumat de umoristul rus Alexei Stolearov, căruia i se atribuie pseudonimul Lexus.

În ce-l priveşte pe Nicolae Timofti, şeful statului ar fi avut un dialog cu Vladimir Krasnov, cunoscut sub numele de Vovan. Ultimul s-a prezentat drept guvernatorul regiunii Odesa - Mihail Saakaşvili. Discuţia, preluată de majoritatea mediilor din Republica Moldova, îl vizează pe liderul Partidului Nostru, primarul de Bălţi, Renato Usatîi. Cei doi umorişti au cerut celor care par a fi Nicolae Timofti şi Oleg Balan detalii despre o eventuală reţinere a lui Renato Usatîi la Odesa.

Vlad Ţurcanu
Vlad Ţurcanu

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, a declarat postului nostru de radio că discuţia nu ar fi avut loc în realitate: „Înregistrarea este trucată, persoana care apare în înregistrare în discuţie cu preşedintele nu a discutat în realitate niciodată cu preşedintele.”

În pofida infirmării, farsa care vizează primele persoane în stat a provocat reacţii de dezamăgire pe reţelele de socializare. „Ce siguranţă mai simte omul când vede că preşedintele ţării poate fi atât de uşor de păcălit, când vede că oficiali înalţi din MAI au căzut atât de uşor într-o astfel de capcană? E vorba şi de imaginea Republicii Moldova pe plan extern, care e afectată după o astfel de păţanie”, este, de exemplu, comentariul unui cunoscut expert de imagine.

În ce priveşte legalitatea acţiunilor celor doi actori, maxim de ce pot fi învinuiți aceştia este un act de huliganism, constată Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău:

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Vladislav Gribincea: „Din câte înţeleg eu această intervenţie face parte din satiră. Atât timp cât ceea ce se răspândeşte prin satiră corespunde adevărului, chiar dacă nu place, ea poate fi cu greu sancţionată.”

Europa Liberă: Dle Gribincea, din punctul Dvs de vedere, cum s-ar fi putut proteja politicienii care au căzut pradă unei asemenea farse?

Vladislav Gribincea: „Serviciul de securitate al primelor persoane în stat trebuie să aibă grijă de asemenea situaţii şi, din câte înţeleg, unii şefi de stat nici nu au acces la telefonul mobil propriu, ci doar prin intermediari care verifică astfel de contacte”.

Primul care a anunţat pe reţele de socializare farsa care i-ar viza pe preşedintele Nicolae Timofti şi ministrul de Interne Oleg Balan a fost liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, alimentând astfel bănuielile că ar fi implicat în realizarea acesteia.

Tot el zilele trecute a făcut publice un şir de convorbiri telefonice care par a fi purtate de primarul de Orhei, Ilan Shor şi liderul PLDM, Vladimir Filat.

Ludmila Andronic
Ludmila Andronic

De fapt, farsa înscenată de umoriştii Vovan şi Lexus, constată cunoscuta expertă în comunicare, Ludmila Andronic, prin ricoşeu ridică întrebări asupra autenticităţii interceptărilor publicate la începutul acestei săptămâni:

„După ce a făcut nişte discuţii dintre Ilan Shor şi Vlad Filat pe care oamenii le-au discutat şi le-au comentat şi le-au luat drept adevărat, acum, probabil, mulţi dintre ei se vor întreba: dacă vedem aceste farse pe cât sunt de importante, valabile, descoperirile telefonice pe care ni le-a pus în faţă nu mai târziu decât ieri Renato Usatîi. Deci, din acest punct de vedere el şi-a compromis, dacă vreţi, valoarea actului ilegal anterior, pentru că eu rămân, totuşi, să cred că a intercepta convorbiri telefonice, chiar în numele unui bine în care crezi, este ilegal.”

De altfel, recent, şi cântăreţul britanic Elton John a fost implicat într-o farsă înscenată de cei doi umorişti ruşi. El a fost convins că vorbeşte cu preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin şi că acesta ar fi dispus să discute problemele comunităţii LGBT din Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG