Linkuri accesibilitate

De ce nu mai candidează la președinție vicepreședintele american Joseph Biden


Corespondența zilei de la Washington.

Era acest anunt anticipat?– e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Majoritatea comentatorilor politici credea ca Biden va candida, toate semnalele din ultimele zile pareau sa indice asta.

Anuntul facut la Casa Alba, insotit de sotie si de presedintele Obama, arata ambivalenta lui Biden. El a explicat ca dupa moartea fiului sau a urmat o perioada de introspectie si suferinta, ca rana s-a mai vindecat, dar ca acum timpul ramas la dispozitie este insuficient pentru o campanie prezidentiala. Biden a spus „nu voi fi candidat, dar nici nu o sa tac”, aratind ca va continua sa abordeze teme de importanta pentru Partidul Democrat si tara.

Presedintia a fost ambitia carierei politice a lui Joe Biden. Momentul parea favorabil, electoratul il apreciaza pe Biden la care s-a adaugat valul de simpatie de dupa moartea fiului sau, Beau.

Dar numarul democratilor care cred ca vicepresedintele trebuie sa intre in cursa a scazut in ultimele luni, poate din cauza ca majoritatea alegatorilor democrati doresc un partid unit, in sprijinul candidatului cel mai bine pozitionat, in cazul de fata Hillary Clinton.

Fapt este ca daca ar fi intrat in cursa, Biden pornea fara bani, fara organizatie si fara personal. Ori in conditiile in care preliminariile sint mai avansate acum, decit in perioade similare ale ciclurilor anterioare, el ar fi avut un handicap serios din start.

Contracandidatii democrati ai doamnei Clinton sint irelevanti, nu au sanse sa cistige, in ciuda sondajelor favorabile senatorului Bernie Sanders, in statele de la inceput.

Acum, Hillary Clinton nu se are decit pe sine ca adversar pentru nominalizare. Daca trece de audierea de azi cu privire la cazul Benghazi si daca scandalul e-mailurilor ramine undeva pe fundal, fara noi evolutii spectaculoase, nominalizarea ii apartine incontestabil.

Echipa sa a rasuflat fara indoiala usurata la vestea ca Joseph Biden nu candideaza. Republicanii si l-ar fi dorit si ei probabil pe Biden, pentru ca o competitie impotriva lui Hillary Clinton este mai mult decit a infrunta un candidat redutabil, este o confruntare cu un simbol si un nou prag mental: prima femeie presedinte din istoria Americii.

XS
SM
MD
LG