Linkuri accesibilitate

„Liderii actuali ai Moldovei se acoperă de ruşinea unui eşec istoric” (Contributors)


Arestarea lui Filat: „anarhie, socoteli între oligarhi sau un nou început al Justiţiei”? (Adevărul)

Arestarea fostului premier Vlad Filat se numără printre evenimentele cruciale care se petrec în ultima vreme în Republica Moldova, arată Paul Stan într-un comentariu publicat de Adevărul. Ce semnificație va fi având – „anarhie, socoteli între oligarhi sau un nou început al Justiţiei” - semnatarul nu se grăbește să stabilească. Este însă convins că situația e gravă din toate punctele de vedere – social, politic, economic. Sunt șanse minime să fie vorba de un moment zero, de declanșare a luptei anticorupție. Dacă ar fi așa, n-ar mai fi fost nevoie de demonstrații de stradă în care să se ceară instalarea unor oameni integri la conducerea statului. Or, arată Paul Stan, oameni integri nu se prea mai găsesc în Republica Moldova, sau, când există – cum a fost cazul fostului ministru Maia Sandu – sunt repede îndepărtați.

Prezența oamenilor în stradă la Chișinău a fost într-adevăr un simptom – constată de asemenea în România liberă Dan Cristian Turturică. Analiza lui are grijă să ofere cititorului român dimensiunea reală a demonstrațiilor: 40.000 de oameni în piața centrală a Chișinăului echivalează cu circa 200.000 de oameni la București, or atâția nu au mai fost de la Revoluția din decembrie 1989 și de la vreo două mitinguri ale Alianței Civice, în anii nouăzeci. Cât ar reprezenta, apoi, o fraudă de un miliard de dolari raportat la economia României: 26 de miliarde de dolari. Unui asemenea scandal, arată Turturică, nu i-ar fi rezistat probabil nici chiar fostul președinte Ion Iliescu. Posibila vină a lui Vlad Filat nu se traduce însă numai în bani, ci mai ales în distrugerea speranței într-un viitor mai bun în Uniunea Europeană. Or, pentru acest lucru, politicianul va trebui să plătească, arată editorialistul României libere.

Pe site-ul contributors, Valentin Naumescu formulează un punct final al tuturor iluziilor în ceea ce privește drumul european al Republicii Moldova. Nici proiectul unionist n-ar mai fi de luat în considerare. Tot ceea ce s-a văzut la vitrine în anii din urmă nu ar fi fost decât „un simulacru de stat vopsit în culorile europene, coafat strident şi neconvingător pentru poza cu liderii de la Bruxelles, dar ros până la temelie de tarele trecutului, fără identitate naţională”. Moldova redevine, crede Valentin Naumescu, ceea ce de fapt ar fi fost chiar de la început: un „stat eşuat”, „creat (...) pentru a rămâne asistat, dinspre Est sau dinspre Vest, pe toată durata existenţei lui”. Tot ce se mai poate spera se mută în viitor, peste 10-12 ani, când poate va apărea o nouă generație de lideri politici, „în alt sistem de gândire şi în altă paradigmă de cultură politică”. Analistul politic nu se ascunde sub eufemisme. El spune că „praful şi pulberea s-au ales de moldovenismul proeuropean al Republicii Moldova, îngropat sub mormanul de corupţie, mediocritate, kitsch discursiv, duplicitate şi ipocrizie postsovietică din politica de la Chişinău. Prea mici sau prea slabi, se pare, pentru o fereastră de oportunitate strategică şi o miză geopolitică atât de mare, liderii actuali ai Moldovei se acoperă, de la dreapta la stânga spectrului politic, cu sau fără o misiune primită în acest sens de undeva, de ridicolul şi ruşinea unui eşec istoric” (contributors).

XS
SM
MD
LG