Linkuri accesibilitate

Cazul Filat și „probele” CNA


Vlad Filat a depus o plângere penală în care-l acuză pe Ilan Shor de fals în declaraţii.

Procurorul anticorupție Adriana Bețișor, responsabilă de dosarul în care este implicat fostul premier Vlad Filat, a declarat că la baza urmăririi penale stă autodenunțul primarului de Orhei, Ilan Shor. Aceasta a fost între timp coroborat de dovezi găsite în cursul perchezițiilor ulterioare la domiciliul lui Filat. Tot în cursul perchezițiilor, a mai declarat luni procurorul Bețișor, s-au găsit acte care l-ar lega pe fostul premier de firme implicate direct în devalizarea celor trei bănci, aflate acum în curs de lichidare. Fostul premier și lider PLDM, Vlad Filat este acuzat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă. Duminică, 18 octombrie, judecătoria Buiucani a decis menținerea lui Vlad Filat pentru 30 de zile în arest preventiv.

Potrivit procurorilor care instrumentează cazul ex-premierului Vlad Filat, în urma perchezițiilor de la domiciliul acestuia şi de la casă părinţilor săi au fost găsite documente şi înscrisuri care ar confirma, în mare parte, autodenunțul lui Ilan Shor. De asemenea, procurorul Adriana Beţişor a spus că au fost depistate în locuinţa lui Filat şi note secrete ale unor instituții publice referitoare la mişcările de protest din Piaţa Marii Adunări Naţionale, prin care oamenii legii bănuiesc că ar fi fost filate anumite persoane, inclusiv politicieni. Beţişor nu a vrut să spună despre ce instituție e vorba, adăugând că ar fi la mijloc documente clasificate.

Declarații după punerea lui Vlad Filat în arest preventiv pentru 30 de zile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

Oamenii legii au sugerat că următorul pas în dosarul lui Filat ar putea fi sechestru pe bunurile deţinute. Astăzi cinci maşini ale politicianului, unele care i-ar fi fost dăruite de Shor, au ajuns în garajul CNA, în „calitate de probe”.

„Am depistat acte care atestă o legătură incontestabilă asupra obiectului pe care-l documentăm şi prin care nemijlocit să face o legătură cauzală cu fraudele de la Banca de Economii şi respectiv celelalte două bănci”.

Din declarațiile Adrianei Beţişor reiese că audierea martorilor a început cu câteva zile înainte de decizia parlamentului de a-i ridica imunitatea liderului PLDM Vlad Filat. Astfel au fost audiați mai mulți deputați, inclusiv fostul coleg de partid Iurie Leancă. Procurorul a mai spus că vor fi citate toate persoanele care apar în autodenunțul lui Ilan Shor sau în documentele şi înscrisurile găsite la percheziții. Astăzi a fost audiat în calitate de martor şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi.

Procurorul Adriana Beţişor a afirmat că Ilan Shor nu riscă vreo pedeapsă penală pentru dare de mită, în dosarul în care Vlad Filat este învinuit:

„Orice persoană care face un autodenunţ asupra unei infracţiuni de corupere legislaţia Republicii Moldova, Codul Penal, în exonerează, îl eliberează de răspundere penală. Asta nu înseamnă că pe restul cauzelor penale, unde dânsul este învinuit, unde dânsul are măsura preventivă aplicată, nu va fi tras la răspundere penală. Deci faceţi distincţie între cauza pe care la această etapă o investigăm şi cauza în care dânsul are alt statut procesual cu fraudele bancare”.

Astăzi Ilan Shor a fost audiat de procurori într-o altă cauză penală privind dispariţia banilor din bănci, în care primarul de Orhei are statut de învinuit.

Vlad Filat a depus o plângere penală în care-l acuză pe Ilan Shor de fals în declaraţii, iar fracţiunea PLDM a contestat la Curtea Constituţională hotărârea de parlament din data de 15 octombrie. Liberal-democraţii au invocat faptul că „a fost trimisă în judecată o persoană care nu a fost pusă sub învinuire, fapt care nu este nimic altceva decât violarea flagrantă a prezumţiei nevinovăţiei prevăzută în Constituţie”.

Pentru mulţi jurişti felul în care a fost lipsit de imunitate Vlad Filat şi autodenunțul lui Ilan Shor vor fi temele intens dezbătute de acum în acolo, afirmă fostul procuror al capitalei Petru Bobu.

„Ce l-a determinat pe acesta să denunţe? Iată aici apar întrebări. Dacă e denunţ acesta, în sensul cauzei? Acestea sunt nişte declaraţii. El a fost invitat şi a făcut declaraţii. Parcă-parcă nu întruneşte toate condiţiile unui denunţ”.

Atât Petru Bobu, cât şi unii ziarişti de la Chişinău se miră de ce acum oamenii legii au reacţionat la declaraţiile lui Shor, după ce în trecut acesta le-a amintit în spaţiul public şi altor politicieni că le este dator. Cu siguranţă, autodenunţul lui Ilan Shor va rămâne o premieră. Pentru prima dată un politician de rang înalt ajunge pe banca acuzațiilor în urma unui denunţ.

Demonstrații pro-și anti-Filat în fața judecătoriei Buiucani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG