Linkuri accesibilitate

Un „plan de acțiune” pentru ameliorarea condițiilor de trai ale celor două milioane de refugiați sirieni din Turcia


Migranți și refugiați plecați din Turcia spre Grecia
Migranți și refugiați plecați din Turcia spre Grecia

Liderii europeni au căzut de acord cu partenerii de la Ankara să fie accelerat procesul liberalizării vizelor occidentale pentru cetățenii turci.

Uniunea Europeană a oferit Turciei un posibil ajutor de 3 miliarde de euro și perspectiva facilitării vizelor europene în schimbul promisiunii că va ajuta la stăvilirea valului de migranți care trec pe teritoriul ei în drum spre Europa. Detalii dintr-o relatare Reuters.

Reuniți la Bruxelles, liderii UE au căzut de acord cu președintele turc Tayyip Erdogan asupra unui „plan de acțiune” care să amelioreze condițiile de trai ale celor două milioane de refugiați sirieni din Turcia și să-i convingă să rămână acolo, în loc să emigreze în Europa. Liderii au convenit de asemenea asupra unor măsuri de coordonare a controalelor la frontieră care să încetinească fluxul de migranți ce traversează Turcia dinspre Asia.

Avertizând că țările membre în Uniune vor trebui să contribuie la eventualul ajutor de trei miliarde de euro pentru Turcia, cancelarul german Angela Merkel a spus că discuțiile pe acest subiect au fost „productive”, întrucât participanții au fost de acord că ar fi mai bine ca refugiații să fie găzduiți mai aproape de casele lor decât în Uniunea Europeană.

În ultimele luni, coasta de vest a Turciei și insulele grecești din apropiere au devenit poarta de intrare în Uniunea Europeană a zeci de mii de fugari, mai ales sirieni, iar Ankara a fost acuzată că i-a lăsat să treacă fără nici un fel de probleme, evitând orice măsuri împotriva traficanților de oameni.

În schimbul unei cooperări turcești mai bune, europenii i-au promis președintelui Erdogan, cu anume condiții, ceea ce turcii vor cel mai mult de la Bruxelles: eliminarea vizelor.

Președintele CE, Jean-Claude Juncker, a spus că liderii europeni au căzut de acord cu partenerii turci să fie accelerat procesul liberalizării vizelor. El a adăugat că asta nu înseamnă că Turcia va avea de îndeplinit mai puține condiții decât alte țări și că o evaluare a progreselor în acest domeniu se va face în 2016.

Una din condițiile pe care le au de îndeplinit turcii este să nu mai permită intrarea liberă în țară pakistanezilor, afganilor și altora care tranzitează teritoriul turc în speranța intrării ilegale în Uniunea Europeană.

Președintele francez François Hollande a spus ieri la Bruxelles că una din problemele liberalizării vizelor pentru turci este că ea implică proclamarea Turciei ca „țară sigură” – reducând șansele cetățenilor ei de a primi azil în Uniunea Europeană. O asemenea eventuală decizie – pe care Hollande a numit-o dificilă – este criticată de apărătorii drepturilor omului, inclusiv ai minorității kurde din Turcia.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenția că oricum Turcia va primi înlesnirile promise numai când va demonstra că și-a schimbat radical comportamentul în privința refugiaților.

Liderii europeni au căzut de acord și să „revigoreze” negocierile de aderare ale Turciei la Uniunea Europeană, începute în urmă cu un deceniu, dar nu au precizat cum anume. Reuters scrie că apropierea de Turcia predominant musulmană și mai ales de președintele ei Erdogan, perceput ca un lider tot mai autoritar este și va rămâne o dilemă pentru liderii europeni.

Dar tot Reuters adaugă că prioritățile politice ale UE s-au schimbat: „În vecinătatea noastră după Primăvara Arabă nu mai cerem respectarea drepturilor fundamentale”, a spus un lider european nenumit, adăugând: „Acum cerem stabilitate”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG