Linkuri accesibilitate

Semne de întrebare despre succesul operațiunilor ruse în Siria


Imagine difuzată de Ministerul Apărării de la Moscova
Imagine difuzată de Ministerul Apărării de la Moscova

Statele Unite și aliații occidentali pun la îndoială atît obiectivele Moscovei cît și capabilitatea de a susține acest angajament timp suficient de îndelungat pentru a reuși.

Campania militara ruseasca in Siria face obiectul atentiei internationale. Poate Rusia, cu o economie slabita sa sustina o astfel de operatiune militara? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Actiunea militara ruseasca in Siria este intens mediatizata in Rusia. Fapt este ca Putin a trimis in Siria doar putin peste 30 de avioane de lupta, dar aceastea efectueaza zeci de iesiri in fiecare zi. Bombardamentele ruse intra in cea de-a treia saptamina si Moscova sustine ca ele inregistreaza succese in lupta impotriva teroristilor.

Statele Unite si aliatii occidentali pun la indoiala atit obiectivele Moscovei cit si capabilitatea de a sustine acest angajament timp suficient de indelungat pentru a reusi. Experienta americana in razboaie in Orientul Mijlociu arata ca operatiunile devin din ce in ce mai complicate si solicita mai multi militari si mai mult echipament decit estimarile initiale.

Expertii rusi sint insa de alta parere. General locotenent in retragere Evgheni Bujinski a declarat pentru radioul public din Statele Unite ca Rusia nu are nevoie de o forta ampla pentru ca avioanele rusesti nu fac decit sa sprijine forte terestre. Bujinski crede ca actiunea ruseasca va fi mai de succes decit cea americana pentru ca ea este coordonata cu armata presedintelui Siriei, Bashar al-Assad. Si daca efectivele nu se vor dovedi suficiente, se poate conta pe proiectile de lupta lansate din Marea Caspica – arata Evgheni Bujinski, care spune că, probabil, folosirea acestora a surprins la Washington unde nu se credea ca Rusia poate utiliza astfel de rachete cu raza lunga de actiune.

Surse de informatii americane sustin insa ca cel putin patru astfel de proiectile au usuat, aterizind in regiuni rurale din Iran, dar Moscova neaga. Nu toata lumea este la fel de optimista cu privire la sansele Rusiei in Siria.

Presedintele Obama a declarat public ca Vladimir Putin isi va regreta decizia si premiza este tocmai faptul ca nu va putea sustine pe termen lung o operatiune care, pentru a reusi trebuie sa ia amploare. Si riscul de a-si vatama si mai mult economia este mare. Or, Putin care foloseste media ca sa-si faca demersul popular acum poate pierde acest support daca operatiunea dureaza si daca impactul asupra economiei este masiv. Si-apoi implicare in mai multe teatre de conflict ar intinde pina la limita de rezistenta fortele sale armate si ele afectate de resurse mai limitate.

Criticii republicani ai presedintelui Obama il acuza insa pe acesta ca pe fondul ezitarilor si absentei unei viziuni strategice in regiune i-a permis lui Putin sa gaseasca bresa care sa-i permita sa incerce sa-si salveze aliatul Assad si sa se reinstaleze ca un factor de putere in Orientul Mijlociu, asa cum a fost in anii sovietici.

XS
SM
MD
LG