Linkuri accesibilitate

„Procesul intentat lui Filat nu poate fi considerat relevant şi probatoriu” (Petre Bogatu/Ziarul național)


„Oamenii lui Usatîi, numiţi în funcţii” (Adevărul.md).

„Chiar dacă riscă să plătească cu puşcăria, Filat s-a eliberat azi de Plahotniuc! Tardiv. Mai bine, totuşi, mai târziu decât niciodată.” Aşa conchide sensul evenimentelor politice ale zilei în care fostul premier şi lider al PLDM, Vlad Filat, a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut de CNA sub suspiciunea de implicare în frauda de la BEM editorialistul de la „Ziarul Naţional” Petru Bogatu. Potrivit acestuia, Vlad Plahotniuc e considerat de toată lumea capul relelor, dar doar Filat a spus lucrurilor pe nume. „Să vedem care vor fi reacțiile. Sper ca politicienii care sunt ostaticii acestei situații să rupă tăcerea. Oricum, Vlad Filat s-a eliberat astăzi mental și moral. S-a descătușat. Sper să se elibereze şi ceilalţi politicieni”, spune Bogatu.

Analistul prevesteşte o degenerare a situaţie politice: „Va fi greu de menținut coaliția de guvernare. Mișcarea făcută de Procuratura Generală nu doar că nu va liniști spiritele, dar le va incita și mai mult. Actualul procuror este lipsit de credibilitate. Lui i-a cerut demisia strada, presa, societatea civilă. Atâta timp cât Gurin este în funcţie, cât justiţia nu şi-a câştigat independenţa, procesul intentat lui Filat nu poate fi considerat relevant şi probatoriu”, a conchis Petru Bogatu.

Editorialul lui George Damian din „Adevărul Moldova” formulează mai multe întrebări importante ale momentului. Va rezista Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE-3)? Răspunsul autorului e că dacă punerea sub acuzare a lui Filat va duce la spargerea AIE-3, se va ajunge cu certitudine la organizarea de alegeri anticipate. Doar că nu în următoarele 6 luni: s-a intrat în ultimele luni ale mandatului preşedintelui Nicolae Timofti, perioadă în care nu poate fi dizolvat Parlamentul – conform Constituţiei. Soluţia pare să fie o tragere de timp până la alegerea noului preşedinte în martie 2016.

A doua întrebare: va rezista actualul guvern Valeriu Streleţ? De voie – de nevoie va rezista la conducerea ţării. Presupunând că într-o formă sau alta (demisie, moţiune) Streleţ pleacă de la conducerea guvernului ne întoarcem la o perioadă de trei luni de interimat şi posibil un guvern de avarie până în martie 2016. Cert este că Republica Moldova va avea un guvern nominal, lipsit de majoritate parlamentară, lipsit de orice posibilitate să întreprindă vreo reformă.

A treia întrebare: va rezista parcursul european al Republicii Moldova? Depinde de capacitatea lui Valeriu Streleţ de a controla PLDM lăsat moştenire de Vlad Filat. Streleţ ar putea să-şi dea seama că este şansa lui de a intra în istorie şi ar putea încerca să se impună ca lider. Dacă va reuşi va păstra AIE-3 şi va face tot posibilul să menţină Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Însă chiar va avea nevoie de sprijin de la Bruxelles.

Oamenii lui Usatîi, numiţi în funcţii”, este un alt titlu din „Adevărul Moldova” de pe un articol în care se abordează chestiunea numirii, pe 9 septembrie, în funcţia de director interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare a lui Alexandru Pînzari, colonel de justiţie şi absolvent al Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Republica Moldova, dar şi a Colegiului Marin din oraşul Odesa, care a fost adjunctul lui Alexandru Jizdan în cadrul Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI (proaspătul director adjunct al SIS). Ziarul pretinde că acesta ar fi bănuit de relaţii apropiate cu controversatul om de afaceri Renato Usatîi, actual primar al municipiului Bălţi. Numele lui Pînzari şi a lui Jizdan figurează într-o înregistrare audio, publicată de Rise Moldova.

Guvernul mai caută un miliard, scrie mold-street.md cu referire la acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova în sumă de 150 de milioane de euro, ratificat de Parlamentul României. Din prognozele guvernului de la Chişiunău incluse în textul acordului, jurnaliştii au aflat şi relatează că dacă în 2015, Moldova a planificat obţinerea unei finanţări externe de 307 milioane de euro, din care 209 sunt împrumuturi şi 98 granturi, apoi în următorii ani Moldova va mai avea nevoie de circa 858 milioane de euro. În 2016, guvernul planifică să beneficieze de finanţare externă de 434 milioane, iar în 2017 – de 424 milioane.

XS
SM
MD
LG