Linkuri accesibilitate

Cu ajutorul creditului din România, guvernul Streleț poate mări fondul de pensii și salarii


Guvernul a aprobat în cadrul unei rectificări bugetare reducerea cheltuielilor publice în acest an cu peste un miliard şi jumătate de lei. Prezentand proiectul de rectificare, ministrul finantelor, Anatol Arapu, a spus ca cea mai mare tăiere va fi la Fondul Rutier, care nu va primi în jur de 500 de milioane. Vor fi suspendate investiții de 300 de milioane de lei prevăzute iniţial pentru continuarea construcţiei gazoductului Iaşi-Chişinău. Fondul de eficienţă energetică nu va primi în jur de 120 de milioane. Reformele din justiţie vor primi doar 130 milioane, în loc de 280 câte fuseseră programate şi cuprindeau şi finanţările europene. Pe fundalul acestor reduceri, guvernul vrea totuşi să majoreze cu peste 140 de milioane cheltuielile pentru ajutor social şi ajutorul de iarnă şi cu 30 de milioane - fondul de salarizare a bugetarilor.

Uniunea Europeană și Banca Mondială și-au înghețat în vară finanțările pentru Republica Moldova, iar Fondul Monetar Internațional încă nu a început negocierile privind un posibil nou acord cu Chișinăul.

Republica Moldova a primit în schimb un credit rambursabil de 150 de milioane de euro din partea României. Prima tranșă, de 60 de milioane este inclusă in bugetul rectificat, după cum preciza marți, la București, premierul Valeriu Streleț.

XS
SM
MD
LG