Linkuri accesibilitate

Lipsa crasă de lideri din politica românească (22)


România ar trebui să susțină înarmarea Ucrainei (Evenimentul zilei)

„Ultimele evoluții în politica românească în­trec, s-o recunoaștem, orice așteptări”, scrie Andreea Pora în cel mai recent număr al revistei 22. Partidul Social-Democrat a avut alegeri interne, în care Liviu Dragnea, cu o condamnare penală nedefinitivă, a fost ales președinte cu 97%. Un scor demn de Marea Adunare Națională de pe vremea lui Ceaușescu – scrie Pora. E cu atât mai ciudat cu cât social-democrații învinși la alegerile prezidențiale din noiembrie, loviți de trimiterea în judecată a premierului lor, Victor Ponta, ar fi trebuit (cităm) „să încerce să-și recâștige credibilitatea, să-și refacă ima­ginea, să mimeze măcar debaronizarea și re­forma, să caute un lider frecventabil, mai curat și mai nedus la DNA. Aș! În lip­să de altceva (…), l-a ales pe chiar baronul baronilor, bă­iat simpluț, dar șmecher și abil, sin­gurul de încredere pe moment și, nu lipsit de importanță, fără fumurile, obrăznicia și minciuna enervantă ale lui Ponta”. „PSD rămâne (însă) și la guvernare, și în fruntea sondajelor, umăr la umăr cu liberalii. E și cu slănina-n pod, și cu sufletul-n rai”. Explicația ar putea fi că economia României merge bine, salariile cresc. Dar mai realist este să consider, spune Pora, că vorba de lipsa crasă de lideri - din politica românească, pentru că nici opoziția nu stă mai bine. Liberalii „n-au suflu, imaginație, auten­ti­ci­tate și mai ales lideri”. Inițiativele lor, când se hotărăsc să le aibă, frizează ridicolul, cum a fost cu o recent grevă japoneză în parlament, numai că a parlamentarii PNL și-au cam uitat… banderolele acasă. Întreg tabloul desenează un culoar liber pentru proaspăt revenitul în politică Traian Băsescu. „Paradoxal, scrie Pora, era nevoie de Bă­ses­cu fie și pentru a scoate din letargie PNL și, cine știe, chiar pe președintele Klaus Iohannis. Teoretic, bătălia se va da pentru poziția de lider al dreptei. Băsescu sau Iohannis? Nu mizez pe niciunul” – este poziția comentatoarei de la 22.

Continuă articolele despre discursul de la Passau al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Declarațiile sale că trebuie reluată cooperarea cu Rusia nu-i prea tulbură însă pe politicienii de la București - Andreea Pora observă că președintele Iohannis n-a scos o vorbă pe acest subiect, iar Ion M. Ioniță scrie azi în Adevărul că România are un comportament „autistic”. Într-o analiză publicată de revista 22, Octavian Manea arată că goana Europei de a repara relația cu Rusia face să fie uitate alte capitole esențiale, precum „ajustarea NATO la mediul de securitate post-Crimeea”. „Toată atenția mediatică a mo­mentului a fost concentrată pe oferta lui Putin la Națiunile Unite, pe Putin paci­fi­catorul, pe coregrafia Moscovei în Siria, scrie Manea. În­tre timp, se așterne liniștea pe un alt front extrem de important prin con­se­cințele sale pentru flancul estic al NATO: Ucraina”.

Iulian Chifu arată în Evenimentul zilei că bugetul de stat aprobat recent de Congresul Statelor Unite a aprobat sprijin militar pentru Ucraina. Deși e vorba de arme defensive, se dezbate intens cum pot fi făcuți ucrainenii să le folosească doar în apărare, cum se va face ca armele să nu ajungă pe mâna separatiștilor. Dar România ar trebui să susțină înarmarea Ucrainei, scrie Chifu. Această țară ar fi astfel „capabilă să se apere”, ceea ce ar anula pe deplin orice plan de tip Novorossia și ar evita „sosirea trupelor ruse și a trupelor de voluntari, infractori eliberați și mercenari angajați de Rusia până la frontierele României, Republicii Moldova, UE și NATO, aici, la Gurile Dunării”.

XS
SM
MD
LG