Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Ministerul Sănătății va stabili în continuare cantitățile de droguri, substanțe psihotrope și variantele sintetice ale lor, așa cum a făcut-o până acum. Decizia a fost luată astăzi de către Curtea Constituțională și este definitivă. Magistrații au examinat sesizarea deputatului comuniștilor Elena Bodnarenco, care solicita Curții să se expună dacă Guvernul are temei legal de a stabili cantităţile de substanţe psihotrope şi precursori ai acestora. Este vorba despre o Hotărâre din 2006, care stabilește lista şi cantităţile de droguri, pe care o persoană o poate deține asupra sa și în funcție de care fapta acestuia urmează să fie calificată drept contravenţie sau infracţiune, adică dacă cel prins va scăpa cu o amendă sau va face închisoare. Invocând prevederile Constituției și anume delimitarea puterilor în stat, Elena Bodnarenco a argumentat că Parlamentul este cel care trebuie să stabilească prin lege organică cantitățile respective.

Schimbări pe muțite la Agenția Medicamentului. Un vicedirector s-a enervat când a fost întrebat ce studii are. S-a întâmplat în momentul în care jurnalista Irina Papuc l-a întrebat pe proaspătul funcționar, Dumitru Saghin de ce pe site-ul instituției nu se regăsește CV-ul lui. De altfel, pe pagina web nu este plasat niciunul dintre CV-urile celor din administrație. Vicedirectorul s-a supărat foc, întrebând reporterul dacă este cumva anchetat și reproșându-i că ar întrece orice măsură. Precizăm că administrația Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale încalcă astfel prevederile Hotărârii de Guvern nr. 188 din aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităților administrației publice în rețeaua Internet.

Deși acordă asistență medicală bolnavilor, multe instituții medicale din Moldova nu sunt acreditate sau au acreditare parțială, ceea ce înseamnă că există numeroase riscuri pentru viața și sănătatea pacienților. Totuși, ele continuă să activeze și să obțină bani de la stat. Cea mai gravă situație se atestă la Institutul Mamei și Copilului, unde sunt tratați toți copiii veniți din regiuni. Aici nu au obținut acreditare cinci secții, printre care gastrologie și chirurgie pediatrică, precum și patru laboratoare.

Și în spitalele municipale există probleme. La Spitalul Municipal din Bălți nu au fost acreditate, de exemplu departamentul de ftiziopneumologie, secțiile de imagistică și fizioterapie, iar „Sfânta Treime” din Capitală nu a fost acreditat serviciul de transfuzie a sângelui. Dintre spitalele raionale cea mai gravă situație este la Comrat și Ceadâr-Lunga. Secţiile terapie, neurologie, boli infecţioase, nu corespund standardelor patru secții foarte importante de altfel.

Tot pe Sănătate INFO citiți un interviu cu Vincent HUG, manager de program al Fundației elvețiene HEKS, organizație care oferă asistență financiară pentru îngrijirea bătrânilor acasă. Expertul spune că în Moldova sistemul social de stat nu funcționează, iar autoritățile nu au dezvoltată cultura de a oferi ajutor acestor oameni.”

XS
SM
MD
LG