Linkuri accesibilitate

Igor Dodon amenință, Platforma Civică „DA” se pronunță pentru dialog


Astăzi la Chișinău
Astăzi la Chișinău

Liderii Platformei Civice „DA” au reconfirmat că vor participla la 13 octombrie la dialogul inițiat de putere pentru un pact social sub titulatura „Pentru Moldova”

Simpatizanți ai PSRM şi Partidul Nostru au pichetat astăzi sediile partidelor din coaliţia de guvernare. Trei echipe de protestatari, a câte 50 de persoane fiecare, au pornit din tabără de corturi din scuarul Parlamentului spre sediile PLDM, PD şi PL. Străzile din apropiere sediilor au fost blocate timp de 30 de minute.

Pe strada Bucureşti, în apropierea de sediul PLDM, unde ajunsesem odată cu protestatarii, i-am văzut în acțiune. Ei au recurs la un tertip pentru a nu fi acuzați de blocarea deliberata a circulației. Ei mergeau în continuu pe trecerea de pietoni.

O parte din traficul rutier a fost redirecționat, nu şi transportul public. După ce blocau pentru câteva minute troleibuzele şi microbuzele, timp în care protestatarii împărţeau fluturaşi pe care scria „Jos Alianţa!” pasagerilor, transportul public era lăsat să-şi continue traseul. Deşi unii şoferi păreau mai insistenţi, incidente nu s-a produs. Poliţiştii prezenţi la faţa locului au calificat totuși acțiunile protestatarilor drept mai curând ilegale. De cealaltă parte, liderul PSRM Igor Dodon susține că acţiunile au fost perfect legale.

Amintim că după ce sâmbătă trecută PSRM şi Partidul Nostru au mutat corturile din scuarul Parlamentului pe carosabil, blocând circulația pe o porţiune a bulevardului Ștefan cel Mare, Primăria a depus o plângere în justiţie.

Sediile celor trei partide PLDM, PL şi PD au fost păzite de câțiva poliţişti dotați cu echipamente speciale, poreclite de protestatari costumație ninja. Protestatarii au scandat „Jos Alianţa”, „Demisia”, „Hoţii la dubă”. Manifestaţiile de la sediile celor trei partide au trecut şi ele fără incidente. Protestatarii au revenit, ulterior, la tabăra de corturi din scuarul Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în ajun că la 15 octombrie, când plenul Parlamentului se întruneşte în prima şedinţă din sesiunea de toamnă-iarnă, zeci de mii de protestatari vor încercui sediul legislativului şi vor bloca toate intrările şi ieşirile. Protestatarii nu vor lăsa pe nimeni să iasă din clădire până nu le vor fi satisfăcute revendicările a mai spus Dodon.

În Piața Marii Adunări Naționale, unde protestează de la 6 septembrie Platforma Civică „DA”, liderii acesteia au reconfirmat astăzi că vor participa pe 13 octombrie la dialogul iniţiat de primul ministru, spicher și șeful statului pentru încheierea unui pact social, intitulat „Pentru Moldova”.

Unul din liderii Platformei „DA”, Vasile Năstase, a spus că vor cere, la întâlnirea cu autorităţile, realizarea revendicărilor protestatarilor în două etape. În primul rând, vor insista pe revenidcările imediate, cele sociale şi pe demisia mai multor şefi de instituţii, între care CNA, Banca Naţională, Procuratura Generală, CCA, CEC. Ulterior, peste cinci-şase luni, vor cere demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi declanșarea alegerilor anticipate. Dacă autorităţile nu vor accepta la 13 octombrie îndeplinirea cererilor prioritare, ar urma noi acţiuni de proteste masive a avertizat Vasile Năstase.

Liderii Platformei „DA” au mai spus astăzi că nu renunţă la ideea organizării unui referendum popular pentru schimbarea modalităţii de alegere a președintelui ţării. Ei au anunţat că mâine vor organiza şi o dezbatere publică pe tema alegerii președintelui cu votul direct al tuturor cetățenilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG