Linkuri accesibilitate

„Rușii sînt dispuși să intervină pentru a-și proteja interesele, în timp ce America nu o face”


Afiș de propagandă
Afiș de propagandă

Cei mai mulți analiști cred că Putin încearcă să recîștige influența în regiune și să umilească America.

Are Vladimir Putin intentia sa-l mentina la putere pe aliatul sau sirian, Bashar al-Assad? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Colum Lynch scrie in revista Foreign Policy ca ani de zile, diplomati rusi au spus ca nu tin neaparat sa-l mentina pe Assad la putere, dar acum avioanele militare rusesti par sa faca tocmai asta. Andrew Tabler de la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Washington scrie ca „Regiunea este in degringolada si state se prabusesc. In aceste conditii rusii sint dispusi sa intervina pentru a-si proteja interesele, in timp ce America nu o face”.

Dar care este miza siriana pentru Putin? Orasul Tartus, de pe coasta siriana gazduieste singura baza ruseasca de la Marea Mediterana. In conformitate cu statisticile de la Moscova intre 800 si 2,000 de jihaidisti rusi s-au deplasat in Siria si Irak, multi alaturindu-se miscarilor radicale. De la inceperea insurgentei in Siria, Rusia a ajutat diplomatic regimul Assad. Acum ajutorul este militar si pe fondul bombardamentelor, fortele lui Assad au demarat ieri o ofensiva.

Pe ansamblu, Rusia critica Occidentul pentru ca a contribuit la inlaturarea de la putere a unor regimuri dure in regiune, lasind in urma nu democratie si prosperitate, ci haos si violenta. Ideea este ca Statele Unite ar incerca acelasi lucru cu Assad, pe care Moscova il vede ca parte a solutiei in Orientul Mijlociu.

Cei mai multi analisti cred ca Putin incearca sa recistige influenta in regiune si sa umileasca America. Occidentul mizeaza pe faptul ca Putin va esua si ca in cele din urma va trebui sa negocieze un inlocuitor pentru Assad, in schimbul unui rol in regiune.

Obama a caracterizat strategia lui Vladimir Putin ca fiind un act de disperare, reiterind speranta ca Moscova va realiza eroarea de a sprijini un dictator dispretuit si antagoniza populatia sunni. „Putin a atacat Siria nu pentru ca este puternic ci pentru ca clientul sau, Assad se prabusea. Respingem teoria Rusiei că cine i se opune lui Assad este un terorist. Actiunea militara ii va duce la un cosmar. Va fi folosita pentru recrutarea de militanti extremisti” – a spus presedintele Obama.

XS
SM
MD
LG