Linkuri accesibilitate

Sistemul de plăți pentru îngrijirea copilului este ineficient


Un nou studiu Expert-Grup prezentat la Chișinău.

În Republica Moldova, părinții care vor să-și ia concediu de îngrijire a copilului au la dispoziție doar o singură posibilitate, spre deosebire de alte țări din regiune, care le oferă în jur de trei scheme de concediu părinților. Constatarea este făcută într-un studiu prezentat azi de Centrul Analitic „Expert-Grup”. Totodată, realizatorii studiului notează că indemnizația de îngrijire a copilului pe care o ridică cei mai mulți părinți este sub minimul necesar de existență.

Sistemul de plăți pentru îngrijirea copilului este ineficient întrucât ajutorul destinat copiilor nu acoperă necesitățile generate de apariția unui prunc în familie, constată mai mulți experți. În plus, la acordarea indemnizației este luat în calcul și statutul părinților. Astfel, mamele care au loc de muncă primesc lunar o indemnizație de minimum 1300 de lei. Mult mai mică, în sumă fixă de 400 de lei este indemnizația pe care o ridică mamele neangajate, și numai până când copilul atinge vârsta de un an și jumătate.

Constanța Popescu, autoarea studiului prezentat astăzi, constată că această formulă nu este una echitabilă. Ea optează pentru reducerea diferenței dintre alocațiile pe care le primesc copii:

„Compar aici indemnizația medie lunară de 110o de lei și 400 de lei cu minimul de existență pentru un adult și pentru un copil. Copiii în vârstă de până la un an - 600 de lei, asta-i limita calorică la limita de existență. Și copiii în vârstă de la 1 la 6 ani - 1327 de lei. Dacă comparăm cu a unui adult, media este 1726 de lei. Real, o familie este susținută decent dacă are minimul de existență a unui copil plus a unui adult.”

Constanța Popescu spune că modelul deficitar al concediului de îngrijire a copilului aplicat în Republica Moldova ar putea fi îmbunătățit, preluând, de exemplu, formula aplicată de Lituania sau România. În ambele țări, părinții pot alege durata concediului. În Lituania, cei care optează pentru o perioada de un an, primesc lunar o indemnizație echivalentă cu salariul ridicat de părinte. Constanța Popescu crede că și pentru părinții din Republica ar fi binevenită o indemnizație mai mare în primul an de creștere a copilului:

„Recomand să asigurăm anul unu. Anul unu este cel mai important pentru o familie cu copil, este mai complicat, mai scump, din practică. Și atunci primul an poate fi mai bine plătit, iar în anul doi și trei trebuie deja să ne gândim la încurajarea revenirii la un serviciu. Poate să fie parțială, pentru cei care doresc.”

De asemenea, experta remarcă faptul că în nici o țară din regiune nu există concediu parțial plătit timp de trei ani, așa cum se întâmplă în Republica Moldova. Ea crede că perioada concediului trebuie scurtată, altfel indemnizația riscă să rămână sub nivelul necesităților legate de creșterea unui copil.

O extindere a duratei de acordare a indemnizației experta recomandă pentru persoanele neangajate, de la 1,5 ani la 2 ani, perioada în care copiii ar putea fi incluși în grădinițele cu finanțare de la stat.

Oxana Domenti
Oxana Domenti

Oxana Domenti, președinta comisiei parlamentare „Protecție socială, sănătate și familie”, spune că această propunere se regăsește într-o inițiativă legislativă, care mai prevede și majorarea indemnizației fixe, cea de 400 de lei:

„Reieșind din situația financiară actuală, noi propunem majorarea indemnizației cu 20 de procente, cel puțin gradual. Sigur că dacă guvernul va avea posibilități mai mari vom susține și o majorare mai mare, pe care o considerăm absolut necesară cel puțin pentru a ajusta valoarea acestei prestații, prețurile au crescut.”

Un pas real spre reformarea sistemului de îngrijire a copilului, spun experții, ar putea fi făcut începând cu anul 2017, astfel încât părinții să poată alege o variantă clasică a concediului pentru îngrijirea copilului, de trei ani plătiți lunar cu 30% din salariul mediu din ultimele 12 luni de lucru, sau doi ani cu 60% din salariu în primul an, 30% în următorul şi drept de concediu neplătit pentru anul trei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG