Linkuri accesibilitate

Președintele Petro Poroșenko: sunt perspective pentru „revenirea Ucrainei în Donbas”


Președintele Petro Poroșenko a spus că decizia separatiștilor din estul Ucrainei privind anularea alegerilor locale este „o consecință directă a acțiunilor coordonate ale Kievului și partenerilor săi la negocierile din New York și Paris”.

Potrivit președintelui Poroșenko, de acum înainte s-ar deschide perspective pentru „revenirea Ucrainei în Donbas” prin organizarea de alegeri în baza legislației ucrainene. Liderul de la Kiev speră că restabilirea suveranității Ucrainei asupra teritoriului său se va face în baza standardelor OSCE și „fără trupe de ocupație”.

Autoproclamatele republici de la Donețk și Luhansk au anunțat marți despre anularea alegerilor locale programate pentru 18 octombrie și, respectiv, 1 noiembrie. În declarația liderilor separatiști Vladislav Deinego și Denis Pușilin se spune că alegerile au fost „amânate” pe anul viitor în legătură cu rezultatele summitului din Paris al așa numitului „format Normandia”. Până atunci, afirmă liderii de la Donețk și Luhansk, Ucraina trebuie să-și îndeplinească angajamentele asumate prin acordurile de la Minsk și să ofere regiunii Donbas un statut special.

Alegerile locale din Ucraina sunt programate pentru 25 octombrie. Se așteaptă ca scrutinul din Donbas să aibă loc pe 21 februarie 2016.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG