Linkuri accesibilitate

„Voluntarii” lui Putin în Siria


Nava rusească Azov trecând prin Bosfor spre Marea Mediteraneană, 6 octombrie 2015
Nava rusească Azov trecând prin Bosfor spre Marea Mediteraneană, 6 octombrie 2015

Un editorial din „New York Times” despre obiectivele urmărite de Kremlin în campania militară din Siria.

Ministerul rus al apărării a examinat propunerea Pentagonului privind coordonarea acțiunilor în lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic pe teritoriul Siriei. În mare, ele pot fi realizate, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului apărării de la Moscova, generalul Igor Konașenkov, citat de Interfax. Potrivit lui, părțile ar urma să precizeze „anumite detalii tehnice” care vor fi discutate miercuri, 7 octombrie, între reprezentanții ministerelor apărării din Rusia și Statele Unite ale Americii. Anterior, Washingtonul a îndemnat Moscova să-și coordoneze acțiunile în lupta cu militanții grupării Statul Islamic. Rusia și-a lansat campania militară aeriană în Siria pe 30 septembrie, susținând că lovește poziții și obiective ale islamiștilor radicali. SUA și alte state din coaliția internațională au declarat că bombardamentele rusești sunt îndreptate împotriva opoziției siriene și în sprijinul președintelui Bashar al-Assad. Moscova a cerut țărilor din coaliție să îi ofere date privind pozițiile militanților grupării Statul Islamic din Siria pentru planificarea misiunilor sale militare.

Un editorial aparaut astazi in New York Times scrie ca este greu sa fie înţelese in acest moment intentiile reale ale Moscovei in Siria, dar si de data aceasta Moscova foloseste asa zisi voluntari, precum a folosit si in estul Ucrainei si Crimeea.

Editorialul aparut in New York Times arata ca nu se stie cu siguranta de ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, trimite forte terestre pe care le caracterizeaza drept „voluntare” in Siria. O varianta este ca vrea sa protejeze baza sa militara de linga Latakia. Sau sa-si salveze aliatul, Bashar al-Assad, aflat in mare pericol.

Editorialul continua „Ceea ce este clar este ca acesti „voluntari” sint la fel de voluntari ca si soldatii rusi trimisi in Crimea sau estul Ucrainei. Rusii s-ar putea intreba de ce tineri sint expusi la un pericol mortal in Orientul Mijlociu, in folosul jocului periculos al lui Putin”.

Un avion militar rusesc aterizând la baza militară Heymim, Syria
Un avion militar rusesc aterizând la baza militară Heymim, Syria

In afara de incercarea de a salva un aliat in cadere, Putin – sustine editorialistul – vrea sa distraga atentia populatiei de la maniera defectuasa in care administreaza economia si blocajul din Ucraina. Dar – se arata in New York Times – Siria este o optiune de cosmar.

Motivul pentru care Statele Unite si aliatii nu au reusit nici sa formeze o coalitie interna viabila impotriva lui Assad, nici sa distruga Statul Islamic ISIS este ca gruparile insurgente din Siria sint instabile si prezinta o varietate de optiuni, toate rele.

Cotidianul crede ca mutarile lui Putin pe esicherul militar complica situatia si o fac si mai imprevizibila. Daca Putin isi dorea pace – scrie ziarul – trebuia sa faca presiuni asupra lui Assad inainte de catastrofa umanitara care a ucis sute de mii de sirieni si a lasat pe drumuri alte citeva milioane. In schimb, Putin l-a sprijinit pe Assad in represiunea sa impotriva opozitiei, ceea ce a creat un culoar pentru extremisti, care ameninta acum intreaga regiune.

Copii mergând la școală, Kobani, Siria, 6 octombrie 2015
Copii mergând la școală, Kobani, Siria, 6 octombrie 2015

„Chiar si acum, domnul Putin poate sa ajute, coordonindu-si actiunile cu Occidentul” – se arata in editorial, care continua aratind ca liderul de la Kremlin prefera o postura agresiva si grandioasa. „Nu este tirziu ca Putin sa-si reconsidere atitudinea”, arata New York Times, care crede ca Statele Unite si aliatii au nevoie de ajutor si ar putea fi dispuse sa coopereze cu Rusia, in plan militar si diplomatic.

Dusmanul comun este ISIS si in plus pot fi create zone de non-survol care sa protejeze populatie civila. Editorialul considera ca aceasta trebuie sa fie prioritatea Occidentului si Rusiei si o cale pentru Putin sa-si satisfaca setea de respect si sa obtina un rol in Orientul Mijlociu.

XS
SM
MD
LG