Linkuri accesibilitate

Promisiunile premierului și așteptările FMI


Premierul Valeriu Streleț a promis din nou că guvernul va face tot ce depinde de el ca să încheie un nou acord cu FMI până la sfârșitul anului.

Premierul Valeriu Streleț a promis din nou astăzi că guvernul va face tot ce depinde de el ca să răspundă așteptărilor Fondului Monetar Internațional și să încheie un nou acord de colaborare și împrumut cu FMI până la sfârșitul anului. Vorbind la o conferință de presă la finalul unei misiuni preliminare a FMI, Streleț a spus că termenul îndeplinirii promisiunilor este luna noiembrie, când ar dori ca oficialii Fondului să vină iar la Chișinău pentru negocierea acordului.

Lichidarea băncilor devalizate, ajustarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, însoţite de măsuri compensatorii pentru păturile vulnerabile ale populaţiei, şi ţinerea sub control a deficitului bugetar - se numără printre recomandările Fondului Monetar Internaţional care şi-a încheiat astăzi vizita de două săptămâni în Republica Moldova.

În comunicatul reprezentanţei FMI la Chişinău, se menţionează că „autorităţile s-au angajat să acţioneze în mod hotărât în vederea consolidării sistemului bancar”. Altfel spus, explică economistul Stanislav Madan, se aşteaptă ca în următoarele luni să se avanseze inclusiv în investigarea fraudei din trei bănci moldoveneşti:

Stanislav Madan
Stanislav Madan

„În primul rând, să salveze ce se mai poate salva şi să administreze cu cap acest dosar al miliardului, al „jafului secolului” şi, foarte important, să întreprindă măsurile necesare pentru ca asemenea acţiuni să nu se mai repete. Adică, să facă modificări suficiente şi bune privind cadrul de reglementare.”

Europa Liberă: Premierul Streleţ spunea în conferinţa ţinută în amiaza acestei zile că deşi s-a discutat despre investigarea fraudei din sistemul bancar, aceasta nu ar fi obligatorie. Chiar să credem că Fondul nu se va uita la felul în care va fi investigată situaţia?

Stanislav Madan: „Ar trebui să fie, cel puţin, o chestiune de interes naţional! Nu cred că trebuie să vină Fondul să zică: uitaţi, trebuie să faceţi asta şi asta. Eu cred că cei de la Fondul Monetar Internaţional au făcut deja anumite pre-condiţii autorităţilor noastre şi prin această frază privind „asigurarea unui cadru de reglementare propice şi gestiunea eficientă a sistemului bancar” se subînţelege, evident, şi faza de investigaţie privind furtul miliardului şi celelalte probleme care rezultă de aici.”

O provocare pentru guvernul de la Chişinău va fi rectificarea bugetului pentru acest an şi stabilirea celui pentru anul viitor în care, potrivit Fondului Monetar Internaţional, ar trebui să se regăsească şi costurile legate de lichidarea celor trei bănci - Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială.

De asemenea, FMI insistă pe ajustarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale până la începerea sezonului rece. La începutul lunii septembrie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a suspendat pentru două luni de zile aplicarea tarifelor majorate la energie și a cerut un audit la companiile de distribuție și furnizare, care au solicitat majorările. Premierul Valeriu Streleţ s-a arătat optimist că subiectul, citez, „va fi finalizat” în prima parte a lunii noiembrie, cu precizarea că vor fi găsite şi surse pentru susţinerea consumatorilor care vor întâmpina dificultăţi în achitarea serviciilor în baza noilor tarife:

Valeriu Streleț
Valeriu Streleț

„Printre măsurile recomandate sunt vizate perspectiva finalizării auditului în sectorul energetic şi punerea în aplicare a tarifelor reale care ar permite buna funcţionare a sectorului energetic în paralel cu măsurile de asigurări sociale, pe care Guvernul le avea pregătite de la sfârşitul lunii august şi pe care le avem convenite deja cu Fondul Monetar Internaţional, care ar fi mărimea acestor măsuri de asigurări sociale pentru categoriile cele mai vulnerabile care, eventual, ar putea fi afectate de către tarifele la energia electrică şi gaze.”

Experţii care urmăresc discuţiile Guvernului de la Chişinău cu Fondul Monetar Internaţional nu împărtăşesc din optimismul autorităţilor moldovene privind semnarea, cât mai curând, a unui Acord de colaborare, sugerând că acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, anul viitor.

Republica Moldova a rămas fără un program activ de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional la începutul lui 2013, când guvernul de atunci a ratat îndeplinirea angajamentele asumate – între altele, adoptarea şi aplicarea unor legi privind transparenţa proprietarilor din sistemul bancar. Tot atunci a fost pierdută şi ultima tranşă, de peste 76 de milioane de dolari, din asistenţa totală de 570 de milioane.

Previous Next

XS
SM
MD
LG