Linkuri accesibilitate

Judoul sirian al lui Putin


Un avion militar rusesc Su-30, la baza Hmeymim, în apropiere de Latakia, Siria, 4 octombrie 2015
Un avion militar rusesc Su-30, la baza Hmeymim, în apropiere de Latakia, Siria, 4 octombrie 2015

Experţi americani în chestiuni ruseşti despre implicarea militară activă a Rusiei în Siria și ce urmări ar putea avea…

Ministrul american al apărării a început un turneu în Europa pentru a discuta cu partenerii europeni ai Statelor Unite despre evoluţiile din Siria, unde Rusia a intervenit cu forţa militară în ultimele zile şi nu este limpede care sunt intenţiile adevărate ale Moscovei în acest conflict. Reamintim că în Siria, după protestele antiguvernamentale de acum 4 ani și jumătate, și declanşarea războiului civil, peste 250 de mii de oameni au murit și câteva milioane au plecat in băjenie. Redacţia în limba rusă a postului nostru de radio a discutat cu doi eminenți cunoscători ai Rusiei și Uniunii Sovietice, profesorul Leon Aron şi Daniel Goure of the Lexington Institute. Un rezumat al discuţiei de la Lina Grâu.

Campania aeriană a Rusiei în Siria s-a dovedit a fi o surpriză pentru Washington și a trezit o reacție puternic negativă în mare parte din cauza atitudinii deschis sfidătoare a Moscovei în raport cu SUA – operațiunea a fost anunțată de un general rus care a venit la ambasada SUA din Irak cu doar o oră înainte de declanșarea acesteia.

Primele trei zile ale operațiunii rusești în Siria au confirmat suspiciunile formulate de oficiali și analiști occidentali potrivit cărora scopul lui Putin este departe de cel declarat de la tribuna ONU.

Generalul în rezervă Jeck Kin, fostul adjunct al comandamentului trupelor terestre ale SUA, spune că rușii atacă pozițiile grupurilor care erau în ofensivă față de armata siriană.

„Singurul scop al Rusiei, spune generalul american, este de a susține regimul lui Bashar Asad, care începea să piardă din poziții. De ce Moscova susține că operațiunea sa este îndreptată împotriva grupării Statul Islamic? Este un mesaj exclusiv pentru uzul intern al cetățenilor ruși, cărora li se spune că teroriștii islamici sunt atacați la ei acasă ca să nu vină pe teritoriul Rusiei. Este o minciună sfruntată care funcționează doar pentru uz intern – rușii știu că oficialii și presa occidentală le vor denunța minciuna, dar Kremlinul nu este deranjat de acest lucru. El este interesat doar de masajul care ajunge la proprii cetățeni.

Analiștii militari avertizează asupra unui pericol serios pe care îl prezintă aflarea în același spațiu aerian deasupra Siriei a avioanelor militare ale coaliției și an celor ale Rusiei, mai ales având în vedere neprofesionalismul, invocat de aviatorii americani, al piloților ruși care au început operațiunile fără nici un fel de coordonare cu SUA.

Expertul militar Daniel Goure, fost factor de decizie în cadrul Pentagonului, spune că judecând după felul în care a fost lansată operațiunea, Kremlinul nu ar avea nimic împotrivă să intre într-un joc periculos cu forțele de coaliție și să încerce să le alunge din spațiul aerian al Siriei.

Daniel Goure: „Este foarte periculos. De exemplu, Rusia a organizat o așa-numită bulă antiaeriană în jurul bazei sale din Siria. Ce se va întâmpla dacă avioanele coaliției vor ajunge din întâmplare în acel spațiu? Ce se va întâmpla dacă cineva va deschide focul? Acesta este un aspect. Altă parte a monedei ține de scopurile reale ale Rusiei. Având în vedere felul în care a început operațiunea, se pare că Kremlinul nu ar avea nimic împotrivă să intre într-un joc periculos cu forțele de coaliție, încercând să le alunge din spațiul aerian al Siriei. În mod sigur va încerca să facă SUA să se retragă din Siria. În ceea ce privește scopul final al lui Putin, poate fi consolidarea propriilor poziții în Siria, în calitate de forță capabilă să se opună grupării Statul Islamic. În plus, acest lucru poate deveni un instrument de presiune asupra europenilor în încercarea de a obține anularea sancțiunilor – într-un fel, favoare la favoare”.

Comentând reacția neașteptat de moale a americanilor la acțiunile Rusiei în Siria, Goure spune că aceasta se datorează cel mai probabil îngrijorărilor legate de starea extrem de precară a relațiilor americano-ruse, care se află la un nivel foarte apropiat de cel al războiului rece.

Daniel Goure: „Mă sperie consecințele pe care le poate avea opinia eronată a lui Putin despre Obama. Cunoscându-l pe Vladimir Putin, acesta cel mai probabil nu se va se opri, la fel cum nu s-au oprit nici predecesorii săi autoritari. Nu m-ar mira dacă următorul pas va fi instalarea a încă unei baze militare, instalarea unor rachete cu rază și mai mare de acțiune, ceea ce va transforma operațiunea militară a coaliției în Siria într-o aventură foarte periculoasă, iar probabilitatea unor incidente va crește. Cum ar putea reacționa Washingtonul la asta? Cred că Kremlinul subestimează puterea de reacție a Statelor Unite, la fel cum la timpul său a subestimat-o Osama Ben Laden. Intervenția militară a Rusiei în Siria poate provoca, teoretic, un război, sau chiar un conflict nuclear, ceea ce este puțin probabil să fie în interesul lui Vladimir Putin”.

Politologul american, Leon Aron, șeful departamentului de cercetare pe problemele Rusiei din cadrul institutului American Enterprise, spune că intervenția lui Putin în Siria are ca scop refacerea influenței pe care a avut-o URSS în Orientul apropiat, dar pune și o bază pentru o alianță militară între Rusia, Iran și Siria, posibil și cu participarea Irakului. Siria este privită și ca o posibilă pârghie pentru anularea sancțiunilor, iar pe plan intern este servită publicului ca o victorie externă a Rusiei menită să reîncălzească spiritele în societatea rusă după ce, se pare, subiectul Ucrainei nu mai este la fel de eficient ca la început.

Leon Aron: „Nimeni nu știe la ce etapă se poate opri totul. Este atât de riscant încât la un moment dat situația se va prăbuși. Dar când, unde și cum? I-a mers o vreme lui Hitler, lui Stalin, chiar și lui Musolini, i-a mers lui Sadam Husein… Cine știe?”, conchide expertul american Leon Aron.

XS
SM
MD
LG