Linkuri accesibilitate

„Vacarmul în care se afundă R.Moldova” (România liberă)


Retragerea unioniștilor de la protestele din Chișinău (Adevărul)

Mai multe știri au consemnat încă de ieri despre incidentele din Chișinău. Potrivit cotidianului Evenimentul zilei, manifestația a avut 20.000 de participanți. Informația că sute de „simpatizanți ai opoziției” au încercat să intre în clădirea Parlamentului citează site-ul stiripesurse.ro, dar și unimedia.md.

În România liberă, Dan Gheorghe scrie despre „vacarmul în care se afundă Republica Moldova de câteva săptămâni încoace, din cauza mitingurilor-maraton”. Acestea, scrie jurnalistul, „seamănă tot mai puţin cu lupta pentru binele poporului şi tot mai mult cu încercarea unor lideri de a cuceri redute pe care, în mod democratic, le-au pierdut”. Articolul constată că fiecare grup de manifestanți (și sunt descrise „orășelele” de corturi) are propriile revendicări. „Atunci când a convocat primul miting, Platforma DA venise cu o serie de cereri cât se poate de corecte, vizând reformarea din temelii a celui de-al doilea stat românesc, precum depolitizarea instituţiilor, lupta împotriva corupţiei, aducerea în faţa Justiţiei a celor care au devalizat băncile moldoveneşti. Acum, scrie Dan Gheorghe, cu atâtea mitinguri şi corturi, este un talmeş-balmeş. Pare însă că nimic nu-i întâmplător, şi că acest vacarm a fost creat tocmai pentru a se acoperi marile dureri ale populaţiei. Restul, e politică...”.

Stiripesurse.ro îl citează azi pe fostul ministru român de externe Titus Corlățean, care e de părere că alegerile anticipate nu ar fi deloc o soluție pentru Republica Moldova. Actualul guvern are o majoritate rezultată dintr-o alianță politică, are un program și niște jaloane foarte precise, în virtutea asocierii Moldovei la Uniunea Europeană. „Guvernul de la Chişinău nu are o sarcină deloc simplă, pentru că sunt chestiuni care s-au întâmplat anterior, apropo de povestea cu dispariţia miliardului şi modul în care funcţionează sistemul judiciar, dar pe de altă parte sunt chestiunile economice, sociale şi în special, necesitatea unui sprijin financiar”, a spus Corlățean, care adaugă că, în calitate de partener asociat la UE, care îşi doreşte o viitoare aderare, ultimul lucru de care are nevoie Moldova nevoie este instabilitatea”. Declarația a fost făcută publică în chiar ziua în care fostul șef al diplomației române a fost audiat de Direcția Națională Anticorupție în dosarul voturilor din diaspora. Se anchetează o posibilă blocare a participării acestora la vot, la primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut.

În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, Lulea Marius Dorin anunța ieri retragerea unioniștilor de la manifestația din centrul Chișinăului. Motivul ar fi temerea că „Rusia pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova”. Pentru activistul platformei Acțiunea 2012, simptomele sunt două: pe de o parte, liderul Platformei Demnitate și Adevăr şi liderul Partidului Socialist din Republica Moldova s-au întâlnit şi şi-au strâns mâna în faţa Parlamentului. Dar, și mai grav, DA-ul ar fi anunţat „crearea unei <gărzi populare a poporului> în care fiecare tânăr apt de armată sau care a trecut prin armată să se înscrie”. Lulea Mariu Dorin crede că ieri la Chișinău „au existat încercări de a determina escaladarea manifestaţiei în una cu violenţe. Grupuri organizate deveniseră agresive şi încercau să convingă/determine şi pe ceilalţi să le imite comportamentul”.

XS
SM
MD
LG