Linkuri accesibilitate

„Singură pe Drumul Mătăsii” un volum de Sabina Fati, lansat pe 8 octombrie, la București


„Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2.500 ani de istorie”. Lansarea are loc joi, 8 octobrie, la ora 19, la Librăria Humanitas Cișmigiu, București.

Vreme de cîteva luni în 2014, corespondenta Europei Libere Sabina Fati a ținut un blog pe pagina de Internet a postului nostru de radio, intitulat „Pe Drumul Mătăsii”.

Blogul, se spune în prezentarea lui, a fost început de Sabina în timpul călătoriei sale solitare de-a lungul acestui drum istoric, lung de aproape 15.000 de kilometri, în care a traversat marginea Deșertului Gobi, Munții Pamir și Thian Shan, Asia Centrală și Deșertul Karakum, Iran, Azerbaidjan până la Marea Neagră.

Pentru că majoritatea statelor pe care le-a străbătut sunt țări autoritare, unde jurnaliștii nu sunt bine primiți, textele, deși au fost scrise „la cald”, au apărut cu oarecare întârziere, abia după ce a trecut de China, de Kazahstan, de Tadjikistan, de Turkmenistan și de Iran.

Nu este un jurnal de călătorie, ci o încercare de redescoperire a unui drum blocat de granițe greu de trecut, nu doar din cauza reliefului, ci mai cu seamă din pricina birocrațiilor neprietenoase și a liderilor politici din această zonă, care își țin cetățenii captivi într-o lume care, în rest, tinde să șteargă frontierele.

Pe Drumul Mătăsii”, un proiect Black Sea Trust, susținut de Freedom House și de Radio Europa Liberă, apare joi 8 octombrie în formula editorială clasică - aceea de carte tipărită.

La lansarea volumului publicat de editura Humanitas cu un titlu modificat și adăugit („Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 de km, 2.500 de ani de istorie”), vor lua parte Sabina Fati, Tania Radu, Alina Inayeh, director la Black Sea Trust for Regional Cooperation, și Cristian Leonte.

Lansarea are loc la Librăria Humanitas Cișmigiu, și e moderată de Lidia Bodea, director general al editurii Humanitas.

Pînă atunci însă vă recomandăm să citiți cîteva cuvinte despre această călătorie scrise de Sabina Fati la încheierea ei, și un interviu pe care Sabina i l-a acordat colegei noastre Ileana Giurchescu legat de același subiect.

Iar aici găsiți o harta interactivă a Drumului Mătăsii, străbătut de Sabina Fati în 2014

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG