Linkuri accesibilitate

Protestele din centrul Chișinăului continuă


Liderii platformei Demnitate și Adevăru au solicitat convocarea de urgență a Parlamentului, cu participarea Executivului și Președinției.

În Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău a avut loc un nou protest antiguvernamental, organizat de Platforma Civică pentru Demnitate și Adevăr ,,DA”.

Organizatorii demonstrației susțin că la protest au luat parte cîteva zeci de mii de persoane.

Acțiunea a demarat cu o solicitare a liderilor Platformei, și anume convocarea de urgență a Parlamentului, cu participarea Executivului și Președinției, la care să fie discutate revendicările protestatarilor: demisia conducerii țării, dar și a șefilor instituțiilor de stat care se fac responsabile pentru furtul din sistemul bancar.

Deocamdată, solicitarea protestatarilor a rămas fără răspuns. Deputații au revenit din vacanță și și-au reluat activitatea în comisii la începutul lunii septembrie, până acum însă nu a avut loc nici o ședință a legislativului.

Mișcarea protestatară a votat azi unanim pentru inițierea unor acțiuni de nesupunere civică. Andrei Năstase, unul din liderii Platformei civice „DA”:

„Aducem la cunoștința dumneavoastră pentru a putea fi pusă la vot inițierea acțiunilor cu nesupunere civică cu neplata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Ați văzut foarte bine cu au procedat, au mărit acest tarife ca mai apoi să le suspende pe motiv că nu cunosc dacă a fost sau nu bună formula de calcul. Ei pur și simplu își bat joc de acest popor. Vă rog să votați cei care sunt de acord.”

De asemenea, protestatarii au susținut propunerea organizării unui referendum privind modificarea legii, astfel încât să se revină la alegerea directă a președintelui țării.

Manifestanții cu care am reușit să stau de vorbă cred în continuare în forța presiunii sociale și spun că sunt gata să protesteze până când cei de la cârma Republicii Moldova își vor prezenta demisia:

„Toată lumea, dacă ar conștientiza că totuși protestele o să ajungă la un bun sfârșit, cred că ar fi și un rezultat bun.”

Europa Liberă: Protestul durează mai mult de patru săptămâni și până acum cei de la guvernare au respins revendicările protestatarilor.

„Lor nu le rămâne altceva de făcut decât să respingă.”

„Vom reuși noi totuși, până la urmă să recăpătăm victoria.”

Europa Liberă: Se cere demisia celor de la guvernare, dar cine să vină în locul lor?

„La început trebuie să facem regulă, să vedem care-i situația, poate rămân și persoane care sunt și acum la guvernare, dar care ar putea să schimbe ceva în țară, să fie pentru popor.”

Europa Liberă: Cu ce gând ați venit la protest?

„Cu gândul de a întoarce țara înapoi, de a schimba ceva, fiindcă mai departe nu se mai poate.”

Europa Liberă: Ce vă nemulțumește?

„Totul, corupția, salariile joase, batjocora care există în toate instituțiile de stat. Totul depinde de timp, dar reușita este de partea poporului. Altă ieșire nu există.”

Europa Liberă: De curând, cei de la guvernare au promis din nou că se vor ține de cuvânt și vor urma angajamentele pe care le-au făcut încă în campania electorală. Li se mai poate da a doua șansă?

„Nu cred. Toate șansele deja au fost date, timp au avut destul și dacă doreau începeau demult reformele, pur și simplu nu se vrea.”

„A ajuns cuțitul la os, ei nu au grijă de oamenii simpli care muncesc și mai produc în țara asta câte ceva. Trag nădejde că ceva se va schimba, dacă nu pentru mine, că sunt pensionară, măcar pentru copiii mei.”

Mulțimea din Piața Marii Adunări Naționale a mers să protesteze în fața unei clădiri în care se află mai multe firme despre care se spune că i-ar aparține omului de afaceri Vlad Plahotniuc, prim vice-președinte al Partidului Democrat din Moldova.

După mai bine de o oră, manifestanții au revenit în fața clădirii guvernului pentru a-și continua acțiunea protest. Mulți din participanții la acțiuni de află în piață de pe 6 septembrie, atunci când au decis să organizeze un protest non-stop, pentru a determina guvernarea să plece.

Între timp, aceleași cerințe au fost afișate de simpatizanții Partidului Nostru și ai socialiștilor, care protestează în fața clădirii parlamentului. Sâmbătă, aceștia au blocat parțial bulevardul Ștefan cel Mare din capitală și au anunțat că acțiuni similare se pot repeta dacă revendicările lor nu vor fi auzite.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG