Linkuri accesibilitate

Zeci de mii protestează din nou la Chișinău împotriva guvernului


Platforma civică „Demnitate și Adevăr” cere convocarea Parlamentului și un referendum pentru schimbarea modului cum este ales președintele țării

„Până acum am cerut, acum vom lua, vom lua ţara înapoi”, declara Andrei Năstase, unul din liderii protestelor anti-guvernamentale. Platforma cere în continuarea demisia conducerii țării, dar și a conducerilor instituțiilor care ar fi responsabile de devalizarea băncilor, demisia președintelui, alegeri anticipate și alegerea directă a șefului statului.

Potrivit corespondentei Europei Libere Tamara Grejdeanu, în PMAN s-au strâns din nou zeci de mii de oameni și încă mai vin: „au umplut Piața Marii Adunări Naționale în perimetru străzilor Bănulescu-Bodoni si Pușkin, cam atâția erau si la celalate actiuni de protest”.

De data aceasta, se remarcă și grupurile organizate ale studenților de le Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat, Universitatea Pedagogică, relatează corespondenta Europei Libere, care precizează că toți declară că „au venit să-și ia țara înapoi”.

Participanții au cerut din nou convocarea unei sesiuni în plen a Parlamentului, cu participarea guvernului și a președinției. La începutul lui septembrie, Parlamentul și-a reluat lucrările dar numai în comisii. Până acum nu a fost nici o ședință în plen, deși este cerută din 6 septembrie de manifestanții din PMAN. Cărora li s-au alătura între timp protestatarii mobilizați de Partidul Socialiștilor și Partidul „Nostru” al lui Renato Usatîi.

Igor Boțan, unul din inițiatorii Platformei civice „Demnitate și Adevăr” a propus de amsemeni duminică, organizarea unui referendum privind modificarea legii electorale pentru a se reveni la alegerea directă a președintelui țării, relatează corespondenta Europei Libere.

În paralel, în fața Parlamentului continuă protestul organizat de Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru al lui Renato Usatîî, ale căror cereri sunt similare. Sâmbătă, manifestanții au blocat parțial bulevardul Ștefan cel Mare și au amenințat chiar cu blocarea șoșelelor din țară dacă revendicările lor nu sunt satisfăctue.

De la izbucnirea protestelor în 6 septembrie, singura demisie a fost aceea a guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, dar acesta a acuzat drept cauză a plecării sale presiuni ale politicienilor.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG