Linkuri accesibilitate

Sondajul CBS-AXA și intrarea în epoca „usatododoniană” (Vasile Gârneț/Ziarul Național)


„Ne aflăm în mijlocul unui spectacol fantasmagoric” (Petru Bogatu/Ziarul Național).

Sondajul demolator-amatoristic al CBS-AXA ne prorocește intrarea în epoca „usatododoniană”, avertizează Vasile Gârneţ într-un articol de opinie din „Ziarul Naţional”. Citirea sa a sondajului sună în felul următor: partidele de la guvernare, cu tinicheaua miliardului de euro furat legată de coadă, pierd din încrederea electoratului, iar de această scufundare a lor ar profita nu o forță nouă, prooccidentală și proromânească, autentic reformistă, ci stânga subvenționată de Rusia. Această stângă mai e caracterizată de autor drept „un tandem anarho-populist – Igor Dodon și Renato Usatîi –, cu frapante accente interlope.”

În continuare Vasile Gârneţ explică de ce nu ar compara, la fel ca alţi comentatori, o eventuală guvernare a celor două partide pro-ruse cu victoria comuniștilor din 2001, când Voronin însuși a fost surprins de proporțiile succesului său. „Istoria despre care se spune că obișnuiește să se repete, de fapt revine sub formă de farsă sau caricatură”, scrie Gârneţ. În 2001, PCRM încă mai profita de nostalgiile maselor după trecutul sovietic, folosea simbolul seducător cu secera și ciocanul ca pe un vehicul electoral, iar pe Lenin pe post de „sfinte moaște”. Usatîi și Dodon, însă, nu mai pot face apel la URSS, ci doar la Rusia lui Putin. Iar după ce Putin a atacat Ucraina, s-a pulverizat și mitul prieteniei popoarelor ex-sovietice.

Articolul lui Victor Ciobanu din acelaşi ziar dă o replică tăioasă celor ce au criticat sondajul. Dacă nu-ţi convine, declari că a fost plătit, de unde ar trebui să rezulte că nu poate fi credibil. „Toate sondajele sunt plătite! Da, sondajele costă bani. Da, este importantă sursa de finanțare. Și da, apar periodic, în special în campaniile electorale, sondaje manipulatorii. Ceea ce nu înseamnă deloc că putem arunca cu pietre în toate sondajele”, scrie Ciobanu. De fapt, analistul recomandă, printre rânduri, tuturor să nu critice, ci să se uite atent la tendinţele surprinse de sondaj. BOP-ul din aprilie a dat primul semnal de alarmă, scrie el, prin cifra de 9 din 10 moldoveni care sunt nemulțumiți la diferite capitole. Sondajul CBS-AXA confirmă această proporție și o completează cu majorarea spectaculoasă a spiritului protestatar în societate, crede Ciobanu.

Ne aflăm în mijlocul unui spectacol fantasmagoric”, crede la rândul său Petru Bogatu. El găseşte în realitatea moldovenească semnele unei nevroze colective şi sugerează următorul leac: politicienii să înveţe să plece la timp. „Isteria se vindecă uşor. Trebuie doar să-ţi recapeţi realismul şi spiritul autocritic…”, scrie Bogatu si continuă: „Nu trageţi de timp, deoarece riscaţi să fiţi pescuiți din groapă ca Saddam Hussein care, fiind prins din ascunzătoare, nu reuşea să-şi stăpânească senzaţia de jenă”.

„Barack Obama e la final de mandat. Se vede prin toți porii, în discursul său de la Adunarea Generală a ONU și în toate pozițiile sale publice”, comentează Iulian Chifu într-un editorial din „Evenimentul Zilei”. Sunt de reţinut, după părerea sa, trei mesaje puternice din discursul lui Obama: - Deși conduc cea mai puternică armată a lumii, fără egal, SUA recurg la discuții, negociere, soluționarea pașnică. Dar nu voi ezita să folosesc forța militară pentru a-mi apăra țara și aliații, unilateral, dacă e necesar. - Nu putem sta deoparte când suveranitatea și integritatea teritorială a unui stat e afectată (cu referire directă la Ucraina, anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei) - Puterea unei națiuni rezidă în succesul poporului său, în cunoaștere, inovație, imaginație, creativitate, oportunitățile sale și conducerea sa, și toate depind de drepturile omului, bună guvernare și securitate individuală. Potrivit autorului, Obama se pregătește de ieșirea din scenă, nu fără a încerca să-și ajute propriul partid, pus la colț de lipsa realizărilor externe, ba chiar de eșecurile de politică externă. Președintele pregătește și viitoarea susținere fie a vicepreședintelui său Joe Biden, fie a fostului său secretar de stat Hillary Clinton la candidatura pentru Casa Albă, mai crede Iulian Chifu.

XS
SM
MD
LG