Linkuri accesibilitate

Bombardează Rusia cu adevărat pozițiile grupării Statul Islamic din Siria?


Stop-cadru dintr-o înrgeistrare video postată pe pagina web a ministerului rus al apărării care pretinde că arată un bombardament rusesc în Siria, 30 septembrie 2015.
Stop-cadru dintr-o înrgeistrare video postată pe pagina web a ministerului rus al apărării care pretinde că arată un bombardament rusesc în Siria, 30 septembrie 2015.

Există indicii că bombardamentele aeriene rusești ar fi lovit mult pe de lături.

Articol de Joanana Paraszszuk

Oficialitățile de la Moscvova au anunțat că avioane de război rusești au bombardat cu acuratețte pozițiile grupării Statul Islamic din Siria și au avut cuvinte grele pentru cei care au pus la îndoială asta.

Dar în timp ce purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova le spunea reporterilor la Națiunile Unite că sugestia potrivit căreia Rusia ar fi lovit alte ținte e o distorsiune a faptelor, sugestia respectivă rîmânea foarte puternică în rîndul rebelilor sirieni, al activiștilor și al oficialităților occidentale.

Loviturile aeriene rusești au avut ca ținte echipamente militare, centre de comunicație, vehicule și depozite de armament, muniție și carburanți ale grupării Statiul Islamic, se spune într-o declarație a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu postată pe pagina de Facebook a ministerului apărării de la Moscova.

Televiziunea siriană de stat a relatat că mai multe bombardamente au avut loc în provinciile Homs și Hama, și s-a pus întrebarea dacă acele zone sînt controlate cu adevărat de militanții grupării Statul Islamic.

O sursă diplomatică franceză care a dorit să rămână anonimă citată de Reuter a sugerat că nu gruparea Statul Islamic a fost ținta, ci forțe care se opun regimului președintelui Bașar al-Assad:

„Nu au țintit Daesh (IS), ci probabil grupări de opoziție, ceea ce confirmă că mai mult sprijiă regimul lui Bașar decît luptă împotriva Daesh”.

Potrivit liderilor de opoziție, localnicilor și experților, zonele dn provincia nordică Homs despre care s-a spus că au fost lovite de bombardamentele rusești sînt controlate de mai multe grupări rebele, între care Armata Siriană Liberă (FSA), organizația Al-Nusra, afiliata Al-Qaida din Siria, și grupul rebel islamic radical Ahrar al-Șam.

„Homs-ul din nord e ocupat de mai multe facțiuni din FSA și Al-Nusra. Acolo nu există IS, și regiunea e mai degrabă moderată”, spune Thomas Pierret, expert în probleme legate de Siria la Universitatea din Edinbourgh.

Potrivit lui Thomas van Linge, care cartografiază conflictul sirian, regiunea Homs a fost una din primele zone care au căzut în mâinile rebelilor:

„E un amestec de FSA, Ashar al-Sham, Jabat al Nusra [Frontul Al-Nusra] și grupuri independente ca Faylaq al-Homs și Jayish al-Tawhid” a declarat van Linge Europei Libere.

Comitetele de Coorodonate Locală (CCL), o grupare siriană de opoziție, afirmă pe pagina sa de Facebook că în nici una din regiunile bombardate de ruși nu exită militanți ai grupării Statul Islamic.

„Activiștii au spus că acolo se aflau zeci de civili, inclusiv femei și copii”, a scris CCL.

CCL mai spune că bombardamentele rueși au lovit cinci orașe: Zafaraneh, Rastan, Talbiseh, Makarmia și Ghanto, relatează BBC.

Potivit think-tank-ului american există indicii că loviturile aeriene rusești ar fi fost mult pe de lături. Institutul de Studiere a Războiului (ISR), orașul Talbiseh e controlat de Al-NUsra, Ahrar al-Șam, și încă vreo cîteva grupări rebele locale.

„Dacă se confirnă, bombardamentul ar semnala intenția rușilor de a sprijini mai degrabă efortul de război al regimului sirian, decît să securizeze porțiunile de coastă Latakia și Tartous”, scrie ISR.

A existat o oarecare confuzie cu privire la cine a efectuat unele din bombardamentele din Homs. Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, cu sediul în Marea Britanie (OSDO) a relatat în 30 septembrie că forțele guvernului sirian au atacat Zafaraneh, Rastan și Talbiseh, ucigînd cel puțin 27 de civili.

Tajamu Al-Ezzah, o grupare rebelă sprijinită de Statele Unite, a afirmat pe Twitter că a fost ținta loviturilor aeriene rusești:

„Se pare că eliminarea terorismului începe cu bombardarea cartierului general Tajamu Al-Ezzah din orașul Al-Latamna”, a scris pe Twitter gruparea respectivă, care pretinde că are rachete TOW de la americani, potrivit agenției Associated Press.

Traducere de Lucian Ștefănescu

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG