Linkuri accesibilitate

Incertitudini la Pentagon față de acțiunile aviației ruse în Siria


Imagine a bombardamentelor aviației ruse asupra unor obiective din Siria
Imagine a bombardamentelor aviației ruse asupra unor obiective din Siria

Implicarea militară a Rusiei în războiul din Siria este privită ca o victorie a președintelui Bashar al-Assad.

La o zi dupa ce s-a intilnit cu Barack Obama, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a dispus atacarea unor obiective din Siria. Despre cum este vazuta aceasta actiune in Statele Unite o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Ministrul american al apararii Ashton Carter a acuzat Rusia ca inflameaza situatia si asa complicata din Siria, aratind ca implicarea militara ruseasca este sortita esecului. Adresindu-se reporterilor la Pentagon la doar citeva ore dupa atacurile aeriene rusesti in Siria, Carter a spus ca Moscova pune gaz pe foc, in singerosul conflict din Siria. Ministrul si-a exprimat speranta ca in cele din urma, liderii rusi vor adopta o alta cale care sa aiba mai mult sens.

Rusii au avertizat partea americana in legatura cu atacurile respective doar cu o ora inainte ca acestea sa se produca si fara sa precizeze locatiile. Liderii de la Pentagon ar fi sperat ca liniile de comunicatie sa fie mai precise si detaliate. In ciuda criticilor sale, ministrul Carter a cerut continuarea comunicarii pentru a se asigura ca avioane rusesti si americane nu provoaca accidental un incident major. Partea americana doreste sa stea de vorba cu liderii rusi cit de curind pentru a se asigura ca un astfel de risc este evitat.

Implicarea militara a Rusiei in razboiul din Siria este privita ca o victorie a presedintelui Bashar al-Assad, care a invitat Moscova sa i se alature in incercarea de a mentine puterea si o infringere pentru America, care-i cere lui Assad sa paraseasca puterea.

In ciuda faptului ca Rusia pretinde sa se angajeze in lupta din Siria impotriva elementelor teroriste, ministrul american al apararii arata ca ISIS nu a fost tinta avioanelor trimise de Moscova, in ciuda declaratiilor facute in capitala rusa.

XS
SM
MD
LG