Linkuri accesibilitate

Protestele… pe vreme rece


Liderii Platformei DA au adresat un apel șefului statului, Parlamentului și Guvernului

Chiar dacă vremea s-a răcit simțitor ambele tabere ale protestatarilor din centrul Chișinăului par determinate să rămână în stradă până când guvernarea va reacționa la revendicările lor. Cea mai importantă revendicare comună a celor două tabere este eliberarea Moldovei din captivitatea oligarhilor.

În orăşelul de corturi din faţa Guvernului, ca şi în cel din faţa Parlamentului în timpul zilei sunt nuclee stabile de protestatari. Mai multă lume se adună spre seară.

Liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr” au adresat astăzi un apel către Preşedintele ţării, deputaţi şi membrii Guvernului. Ei cer convocarea unei şedinţe comune a celor trei instituţii duminică, 4 octombrie, ziua în care Platforma DA planifică un nou miting de amploare în PMAN. Iată ce ne-a spus secretarul general al consiliului protestatarilor Chiril Moţpan:

„Esența este de a convoca de urgenţă, duminică, 4 octombrie, e ședință extraordinară a parlamentului cu participarea membrilor guvernului şi a membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale. Inclusiv poate un număr de cetăţeni să asiste, la acea şedinţă, la care să se pună în discuţie sau să se ia atitudine faţă de revendicările cetăţenilor, protestatarilor.”

Platforma DA a cerut în repetate rânduri, dar fără succes, convocarea unei asemenea ședințe comune.

După ce ieri manifestanţii din PMAN, la îndemnul Platformei „DA”, au pichetat sediul Instituţiei Publice „Teleradio Moldova”, iar o săptămâna mai devreme şi sediul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, astăzi CCA a decis la şedinţă să monitorizeze cum au reflectat 14 posturi TV protestul organizat de platforma DA în principalele buletine de ştiri de la, începând cu 6 septembrie, când au fost amenajate corturile în PMAN.

Reprezentanţi ai platformei au organizat în această seară un protest la Nisporeni. Unul similar a avut loc ieri la Cahul. În zilele următoare sunt programate proteste şi în alte localităţi, la Căuşeni, Şoldăneşti, Floreşti şi Rezina.

La cealaltă tabără de protestatari, cu frunte cu Igor Dodon şi Renato Usatîi se revendică în continuare: demisia guvernului, a președintelui Timofti și organizarea alegerilor anticipate.

Liderul celui mai numeros partid din opoziţie Igor Dodon a spus ieri la emisiunea În Profunzime de la ProTV că ar fi epuizat încercările de a promova aceste revendicări utilizând platforma parlamentară:

„Noi, socialiştii, până în luna septembrie am făcut tot posibilul în lupta Parlamentară. Tribuna Parlamentului cred că nu este suficientă, pentru că oligarhilor li e în cot de ceea ce spune opoziţia. Ei au majoritate parlamentară, au 75 de mandate controlate de oligarhi şi merg în continuare. De asta am decis să presăm această guvernare prin proteste paşnice.”

Igor Dodon a dat asigurări că protestele vor fi paşnice şi că nu va admite destabilizarea situaţiei. Liderul socialist este contrazis de celălalt organizator al protestelor stângii, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi, care este citat de agenția rusă de știri TASS cu declarația că „este foarte probabil ca demonstranții să încerce să intre în clădirea Parlamentului sau să picheteze locuințele politicienilor.” Usatîi a mai spus că „protestele ar putea ieși de sub control”.

Orășelul „Victoriei”, instalat cinci zile în urmă în faţa Parlamentului pare a fi mai bine amenajat. Corturile seamănă între ele, iar în interiorul fiecărui cort sunt saltele, perne şi pături. Dodon a recunoscut că o bună parte din acestea au fost aduse de organizatori, dar a evitat să spună la cât se ridică cheltuielile inclusiv pentru mîncare, care pare fi mai copioasă decât cea servită în PMAN.

Într-un interviu pentru portalul „Tribuna” liderul PLDM Vlad Filat spune că cele două tabere de protestatari ar trebui diferenţiate. „Pe de o parte, sînt protestele organizate de o platformă civică, care a scos în stradă oameni nemulţumiţi de situaţia social-economică, iar pe de altă parte sînt protestele forțelor de stînga. Primii au scopuri interne. Ceilalţi au scopuri geopolitice externe. Iată cele din a doua categorie mă îngrijorează îndeosebi” a declarat Vlad Filat.

Mai muţi deputaţi din partidele de la guvernare ne-au declarat că revendicările protestatarilor vor fi discutate prioritar în debutul sesiunii parlamentare care, deocamdată, nu a fost fixată, dar s-ar putea să fie săptămâna viitoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG