Linkuri accesibilitate

Acordurile semnate în ședința comună de guvern România-R. Moldova o investiție de încredere (Evenimentul zilei)


Democrațiile occidentale au alte griji, mai mari decât situația statului de drept din România (Al. Lăzescu/„22”).

O investiție de încredere, dar nu un cec în alb sunt acordurile semnate în ședința comună de guvern România-Republica Moldova organizată săptămâna trecută la Neptun. Acordurile vor ajunge în Parlament săptămâna viitoare, indiferent de soarta moțiunii de cenzură - scrie Iulian Chifu în Evenimentul zilei. După cum se știe, moțiunea inițiată de Partidul Național Liberal a căzut astăzi la vot, așadar guvernul Ponta rămâne la palatul Victoria. Despre cei 150 de milioane de euro, „din banii contribuabilului român”, autorul articolului scrie că nu vor fi transferați la Chișinău decât dacă Moldova semnează un acord cu Fondul Monetar Internațional, respectiv dacă începe reforma profundă și lupta anticorupție. E vorba de bani europeni, trași nu din cota la care are dreptul Republica Moldova, ci din cota României. Și ar mai fi de reținut că derularea programului de finanțare va fi verificată pas cu pas de Direcția Națională Anticorupție.

Alexandru Lăzescu publică în revista 22 un articol despre situația în care se va găsi România dacă Liviu Dragnea, președintele interimar al Partidului Social Democrat, va deveni lider plin luna viitoare: țara va avea un premier trimis în judecată sub acuzații de corupție (Victor Ponta) și la cârma principalului partid de pe scena politică un lider cu condamnare penală. De această dată, arată Lăzescu, nu se mai aud însă voci critice din afara țării. Democrațiile occidentale au alte griji, mai mari decât situația statului de drept din România. Pe de altă parte, în rândurile militanților politici - și nu doar social-democrați - „se va statornici [...] impresia [...] că nu e obligatoriu ca problemele penale ale liderilor să-i elimine de pe eșichierul politic”. În ce fel această perspectivă îi cimentează poziția lui Victor Ponta în postul de premier explică Alexandru Lăzescu: Liviu Dragnea nu prea poate spera la o achitare. Procesul său, aflat la recurs, s-a încheiat în primă instanță cu o sentință de un an cu suspendare pentru participare la fraudarea unui referendum. Dacă sentința se confirmă peste câteva zile la recurs, Dragnea va putea conduce fără probleme PSD-ul, dar în niciun caz nu va fi nominalizat ca premier. Îi convine așadar un Victor Ponta ținut bine în frâu. Doar varianta unei sentințe cu executare - puțin probabilă, se deduce din articolul lui Lăzescu - l-ar scoate cu totul din cărți pe cel cunoscut drept ”baronul de Teleorman”.

Presa publică azi și știrea că fostul consilier prezidențial George Scutaru și vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani. În dosarul în care sunt acuzaţi este vorba despre 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pe care cei doi i-ar fi primit pentru finanţarea campaniei electorale din 2008.

XS
SM
MD
LG