Linkuri accesibilitate

Noi aranjamente de securitate între Irak, Rusia și Siria


In forul mondial, presedinții Putin și Obama au conturat viziuni diferite cu privire la conflictul sirian.

Dupa intilnirea Obama-Putin de la New York aliantele regionale in Orientul Mijlociu sint puse in discutie. Despre contextul general o relatare de la corespondentul Europei Libere.

Au fost anuntate noi aranjamente de securitate intre Irak, Rusia si Siria. Statele Unite arata ca noua celula de siguranta, formata de cei trei nu afecteaza operatiunile americane impotriva organizatiei Statul Islamic. Observatorii politici arata ca aceasta evolutie, care se adauga extinderii ajutorului militar rusesesc pentru Siria, dovedeste ca influenta americana in aceasta regiune macinata de conflicte este in descrestere.

Anuntul facut de Bagdad cu privire la Centrul de cooperare pare sa fi luat conducerea americana prin surprindere. Partea americana a incercat sa minimizeze relevanta noii aliante, spunind ca deocamdata tarile respective sint reprezentate la nivel redus. Washingtonul a aratat ca va continua cooperarea in chestiuni de securitate cu Bagdadul.

Surse americane spun ca Statele Unite ofera guvernului irakian informatii cu privire ISIS, care au relevanta redusa pentru Rusia. Oficialitati americane au aratat ca anuntul despre noua formula de cooperare a fost menit sa mareasca credibilitatea lui Vladimir Putin inainte de alocutiunea acestuia la Natiunile Unite.

In forul mondial, presedintii Putin si Obama au conturat viziuni diferite cu privire la conflictul sirian. Desi ambii sint ingrijorati de ascensiunea Statului Islamic, ei nu sint de acord daca Assad trebuie sa plece sau nu de la conducerea Siriei. In ciuda retoricii exista semnale ca Statele Unite ar fi dispuse sa coopereze mai mult cu Rusia, impotriva ISIS.

Adjunctul secretarului de stat american, Anthony Blinken a spus ca este pozitiv daca tarile lumii se concentreaza asupra unui inamic comun. Dar este rau daca obiectivul este destabilizarea Irakului sau sustinerea regimului Assad, in Siria. Senatorul republican John McCain, un critic al administratiei Obama, a spus că crearea noii aliante semnifica reducerea influentei americane in regiune.

XS
SM
MD
LG