Linkuri accesibilitate

Kremlinul, între Siria și Ucraina


Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru.

Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Boțan despre relația de acum între Rusia și Siria, și Ucraina, și cum ar putea afecta ea Moldova.

Igor Boţan: „Rusia îşi concentrează toată atenţia asupra Siriei şi acest lucru transpare foarte clar din interviul preşedintelui Vladimir Putin pentru postul de televiziune CBS din Statele Unite ale Americii, în care el a dezvăluit, în linii mari, tezele cuvântării din cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.”

Europa Liberă: Abandonarea Donbasului înseamnă un câştig de cauză, cel puţin pentru Ucraina?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Nu cred că înseamnă un câştig de cauză pentru Ucraina. Înseamnă un câştig de cauză pentru Memorandumul din 1994, care a fost semnat de către Ucraina, Rusia, SUA şi Marea Britanie, sub auspiciile OSCE, privind garantarea securităţii Ucrainei, în schimbul refuzului acesteia a armelor nucleare. Rusia a încălcat acest memorandum, iar Statele Unite ale Americii s-au văzut nevoite, din punctul de vedere militar, să susţină Ucraina. Iar Europa vedem că acum este gata să achite preţul pentru gazele naturale pe care le foloseşte Ucraina. Deci, acest suport îl vedem că persistă, iar aventura geopolitică a Federaţiei Ruse s-a prăbuşit, economia Rusiei a intrat în recesiune, economia merge foarte-foarte prost, căderea preţului pentru hidrocarburi pune Rusia într-o situaţie şi mai proastă. De aceea, este necesar, din punctul de vedere al Rusiei, să fie schimbate accentele. Şi aceste accente sunt plasate acum spre Siria.”

Europa Liberă: Dar Kremlinul îşi lasă acolo totuşi un „cui al lui Pepelea”. Multă lume spune că va fi o Transnistrie conservată pe teritoriul Ucrainei, chiar dacă nu va fi federalizată.

Igor Boţan: „Este adevărat că lucrurile evoluează spre un conflict îngheţat, care a slăbit dramatic Federaţia Rusă. Acum pentru Federaţia Rusă este important să demonstreze că poate fi utilă comunităţii internaţionale. Şi această gătinţă de a fi utilă Rusia vrea să o demonstreze în cazul Siriei. Iar Siria nu ar fi atât de atractivă pentru Occident, dacă nu ar fi existat criza refugiaţilor în Europa. Deci, criza refugiaţilor face ca Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană să accepte eventual o coaliţie cu Rusia, în cazul Siriei şi a luptei împotriva Statului Islamic.”

Europa Liberă: Abandonarea republicii separatiste din Ucraina înseamnă mai multă siguranţă pentru Republica Moldova?

Igor Boţan: „Abandonarea înseamnă mult mai mult. În interviul pe care l-am menţionat Vladimir Putin face nişte declaraţii uluitoare: Rusia nu mai este urmărită de fantoma unei supraputeri. Să nu uităm că anume acest lucru a fost declarat de Vladimir Putin la 10 februarie 2007, la conferinţa privind securitatea de la Munchen. Şi iată că acum, după ce Vladimir Putin a anexat Crimeea, după ce a început războiul în Donbas pentru o Novorosie, acum Vladimir Putin face declaraţii care, din punctul meu de vedere, sunt uluitoare, recunoscând că această tentativă a Rusiei a eşuat.”

Europa Liberă: Adică nu mai este riscul unui coridor de la Odesa prin Transnistria spre Chişinău?

Igor Boţan: „Cel puţin, aceasta putem desprinde din comportamentul pe care îl are Rusia în ultima jumătate de an şi din această dorinţă de a deplasa accentele de pe Ucraina spre Siria. Şi aici sunt lucruri foarte importante.”

Europa Liberă: Şi atunci stânga pro-rusă de la Chişinău acţionează pe cont propriu?

Igor Boţan: „Nu cred că acţionează pe cont propriu. Din punctul meu de vedere, acest lucru a fost demonstrat şi în cazul alegerilor parlamentare din noiembrie anul trecut. Am văzut că spoturile electorale şi billboard-urile Partidului Socialiştilor erau făcute pe contul imaginii lui Vladimir Putin. Am văzut alegerile din Găgăuzia.”

Europa Liberă: Dar care e logica atunci, dacă se retrage din Novorosia, de ce ar mai trebui să ţină aici o coloană a cincea activată?

Igor Boţan: „Şi înfrângerile trebuie cumva atenuate. Acesta este răspunsul meu. Se încearcă o atenuare a înfrângerii. Dar noi ştim foarte bine că încă în anul 2002, atunci când Vladimir Voronin a semnat decretul din 13 noiembrie privind integrarea europeană a Republicii Moldova, explicaţia lui a fost că totul depinde de comportamentul Ucrainei, dacă Ucraina s-ar duce în direcţia Uniunii Rusia-Belarus sau Uniunii Vamale, atunci Republica Moldova ar fi atrasă după Ucraina; dacă Ucraina se deplasează în sens opus, atunci Republica Moldova este sortită să fie luată de acest val.”

Europa Liberă: Prin urmare, acum Ucraina va împinge Republica Moldova şi mai mult spre Uniunea Europeană?

Igor Boţan: „Sunt convins de acest lucru. Şi vedem că lucrurile s-au agravat, concepţia de securitate a Ucrainei prevede că Rusia este principalul inamic al Ucrainei. Iar în cuvântarea lui Poroşenko de la Adunarea Generală ai Naţiunilor Unite a fost foarte clară, a numit Rusia stat agresor.”

Europa Liberă: Şi mica buturugă stângistă de la Chişinău nu va putea opri carul mare pro-european?

Igor Boţan: „Eu nu cred că această mică buturugă poate opri carul mare. Carul mare este oprit de aşa-zisele forţe pro-europene care au capturat statul, care l-au mafiotizat şi l-au oligarhizat. Deci, cea mai mare problemă pentru Republica Moldova acum nu este Rusia. A propos, Rusia iată în mod miraculos îşi deschide piaţa pentru mai multe întreprinderi moldoveneşti.”

Europa Liberă: Selectiv.

Igor Boţan: „Selectiv, dar renunţă la acest embargou. Deschiderea pieţei ruseşti pentru firmele moldoveneşti înseamnă că Rusia oarecum se resemnează. Pericolul pentru Republica Moldova, în condiţiile când avem între statele noastre Ucraina, vine nu atât din partea forţelor zise pro-ruseşti, ci din partea celor pretins pro-europene, care au capturat statul şi l-au oligarhizat.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG