Linkuri accesibilitate

Deosebirile dintre taberele de protestatari din Piața MAN (Tribuna.md)


Un interviu Mihai Poalelungi/CSJ (Anticorupție.md).

Editorialistul Dumitru Spătaru de la Tribuna.md scoate în evidenţă aspecte ce deosebesc taberele antiguvernamentale ce protestează în centrul capitalei, Platforma civică „Demnitate şi Adevăr, pe de o parte, şi Partidul Socialiştilor împreună cu Partidul Nostru, pe de altă parte. În primul rînd, observă autorul, spre deosebire de protestele Platformei DA, cele ale PSRM şi PN vor avea o tentă politică mai pronunţată. Nu este exclus că numărul protestatarilor scoşi în stradă de PSRM şi PN va fi mai mic decît cei ai Platformei DA. Aceasta însă nu va însemna deloc că aceste proteste vor fi mai puţin importante decît cele ce au loc deja de trei săptămîni. Or, noii protestatari au cîteva avantaje evidente în raport cu cei ce susţin Platforma DA: au lideri cu experienţă, sînt mai bine organizaţi, au mesaje şi scopuri mai clare, au un plan de acţiuni bine gîndit. Iată de ce, crede Dumitru Spătaru, e posibil ca aceste proteste să se dovedească mai periculoase pentru guvernare decît cele ce au avut loc pînă în prezent.

Redactorul portalului de analiză AVA.MD Andrei Andrievski, sugerează că Igor Dodona ar fi greşit atunci când a ales să-şi unească forţele cu Renato Usatîi... Duminică, constată autorul, oamenii adunaţi în centrul capitalei nu au văzut în liderul socialiştilor decât un obişnit funcţionar de stat, în schimb pe Usatîi redactorul de la AVA.MD îl compară cu liderul Partidulul Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovschi, cunoscut pentru […] Autorul constată că Renato Usatîi l-a strivit cu carisma sa pe tovarăşul Dodon, iar cel mai trist e că liderul Socialiştilor nu mai poate da înapoi. În concluzie, autorul dă dreptate analiştilor care după înfrângerea PSRM la locale, constatau că Moscova ar fi mizat pe un alt jucător de pe arena politică – Partidul Nostru, iar protestele organizate în aceste zile ar fi doar o modalitate de a transfera electoratul socialiştilor spre cel al Partidului Nostru.

Unimedia.md îl citează pe liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, care într-o emisiune de la Prime TV a declarat că lipsa unui acord cu FMI împiedică Republica Moldova să acceseze împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de către România. Mihai Ghipu a mai declarat că nici un stat nu poate acorda ajutor țării noatre până nu va fi semnat acordul cu FMI. „Noi am mizat pe acest împrumut al fraților noștri de la București de 150 de milioane de euro, acum Fondul Monetar a spus, nu. Orice stat poate acorda ajutor Republicii Moldova doar după semnarea acordului cu FMI. Noi acum suntem într-o situație foarte stupidă”, a menționat șeful liberalilor.

Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiției, a lăsat să se înțeleagă în cadrul unui interviu acordat portalului Anticorupție.md că din 2011, când s-a întors în țară, contrar opiniei publice, lucrurile în sectorul judecătoresc s-au îmbunătățit. Magistratul susține că în această perioadă a scăzut nivelul corupției, iar la CEDO nu mai sunt admise atât de multe plângeri din partea Republicii Moldova. Nu i-a reușit însă să scape de eticheta că ar fi omul controversatului Vlad Plahotniuc. Mihai Poalelungi are o explicație: tunurile mediatice ar fi fost îndreptate împotriva lui. În cadrul aceluiași interviu, președintele CSJ a acuzat experți în domeniu că ar face presiune asupra ambasadorilor ca să nu accepte un pachet de inițiative propus de un grup de judecători pe care îl conduce.

Mold-street.com dedică un articol site-ului FineArtMoldova.com care găzduieşte galeria online de artă, administrată de Rodica Socolov. Pagina este o premieră în lumea artei, deoarece îşi propune să promoveze pe pieţele străine artişti plastici din Republica Moldova, în condiţiile în care aceştia nu beneficiată de suport din partea autorităţilor şi nu au experienţă la capitolul marketing. Preţurile sunt stabilite de către pictori în coordonare cu antreprenoarea şi ajung până la cinci mii de lire sterline.

XS
SM
MD
LG