Linkuri accesibilitate

Perspectivele unei întrevederi importante în marginea Adunării Generale a Națiunilor Unite


Barack Obama și Vladimir Putin urmează să se întîlnească luni la New York

Presedintele Statelor Unite Barack Obama are programată o intrevedre cu presedintele Rusiei Vladimir Putin la New York, în paralel cu sesiunea Adunarii Generale ONU.

Atit liderul de la Casa Alba cit si cel de la Kremlin se vor adresa adunarii luni, iar intilnirea lor este planuita pentru aceiasi zi.

Vineri insa, Kremlinul, prin vocea celui mai important consilier prezidenţial de politica externa Iuri Uşakov, a afirmat că administraţia americana „prezinta o vesiune deformata a evenimentelor” si ca nu presedintele Putin este cel care ar vrea foarte tare sa se intilneasca cu Barack Obama, ci dimpotriva, administratia americana este cea care a propus intrevederea.

Uşakov a mai spus că informatiile date presei joi de purtătorul de cuvint al Casei Albe Josh Earnest „nu corespund adevarului”, si ca Moscova aştepta din partea Washingtonului „o atitudine cu mai mult tact si mai profesionista când este vorba de astfel de subiecte”.

Dar si Uşakov si purtatorul de cuvint al Casei Albe au spus ca pe agenda intilnirii d eluni s-ar putea afla crizele din Siria si din Ucraina.

Daca chestiunea siriana pare intr-adevar ca va fi discutata, e mai puțin sigur că se va discuta despre situatia din Ucraina.

Agentia Reuter scrie vineri ca in timp ce Casa Alba spune ca Ucraina va fi subiectul din capul listei de discutii, purtatorul de cuvint al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat ca acest lucru se va intimpla, citam „daca va fi timp”.

Viziunile Washingtonului si Moscovei difera asupra ambelor subiecte

In ceea ce priveste Siria, administratia Obama este îngrijorata de desfasurarea de personal militar rusesc si furnizarea de arme sofisticate si de mare calibru regimului de la Damasc.

Moscova l-a susţinut dintotdeauna pe liderul sirian Bashar al Assad si acest sprijin a ramas neschimbat. Washingtonul banuieste ca aceasta implicare pe fata a Rusiei in Siria ar putea duce nu atit la infringerea gruparii Statul Islamic cît la intarirea regimului Assad.

Joi, agenția Associated Press îl cita pe secretarul american al apărarii Ashton Carter cu declarația ca va discuta cu partea rusa despre intentiile militare ale Moscovei in Siria.

Carter a avertizat ca dacă nu se va gasi simultan si o solutie politica a crizei din Siria, Rusia nu va face decit sa „toarne gaz peste foc”:

„Vom colabora cu Rusia in domeniile in care interesele noastre coincid. Este posibil, dar nu este inca limpede daca acest lucru se va întimpla și in chestiunea siriana”.

Vinerea trecuta Ashton Carter a avut convorbiri cu omologul sau rus Serghei Şoigu si dupa discutii, oficialități de la Pentagonului au spus ca nu le este limpede care sunt intentiile Moscovei.

Intr-un interviu inregistrat pentru postul de televiziune american CBS, interviu de o ora si care va fi difuzat duminica, presedintele Rusiei Vladimir Putin a fost întrebat daca tara sa „încearca să salveze administratia Assad”. Putin a raspuns , citam „aveti dreptate”, adăugînd că orice efort de a îndepărta de la putere regimul Assad „va duce la dezintegrarea tuturor institutiilor statului sirian, asa cum vedem in alte țări din regiune”.

In opinia liderului de la Kremlin nu exista alte solutie pentru Siria decit „intarirea structurilor guvernamentale existente si acordarea de ajutor pentru a lupta cu terorismul”.

Nici in ceea ce priveste criza din Ucraina opiniile Moscovei si ale Washingtonului nu par sa se apropie. Numarul victimelor razboiului civil din estul acestei țări a trecut de 8.000.

Intr-o declaratie pe e-mail facuta postului de radio Europa Liberă/Libertatea de o importanta oficialitate americana se spune ca presedintele Obama va profita de intilnirea cu Vladimir Putin pentru a cere Moscovei sa isi respecte angajamentele de la Minsk, si ca partenerii europeni ai Statelor Unite insista ca mesajul catre Moscova sa fie identic, anume apelul pentru respectarea intelegerilor de la Minsk.

Joi, ministrul ucrainean al apărarii Stepan Poltorak a discutat cu omologul sau american Ashton Carter si a avertizat ca declaratiile facute de Moscova despre actuala situatie din Ucraina trebuie privite precaut:

„Am auzit de multe ori Rusia spunind ca nu controleaza forţele din Doneţk si Luhansk. Dar la un moment dat bombardamentele si atacurile impotriva forţelor noastre au incetat si asta ne arata că în realitate Rusia controleaza aceste forţe. Sîntem foarte precauti față de declaratiile pe care le face Federatia Rusa cu privire Ucraina”.

XS
SM
MD
LG