Linkuri accesibilitate

Donald Tusk: „Haosul de la granițele noastre trebuie să se termine”


Deciziile luate la summitul de urgență UE de la Bruxelles

„Centrele operaționale pentru recepția refugiaților la granițele externe devin operaționale în noiembrie.” Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a mai declarat în conferința de presă organizată azi noapte (23 septembrie), la finalul Summitului UE dedicat crizei refugiaților, că UE trebuie să recâștige controlul asupra granițelor sale externe: „Haosul de la granițele noastre externe trebuie să se termine.

Șefii de stat și de guvern au decis azi noapte ca până la sfârșitul lunii noiembrie centrele de primire ale refugiaților ce vor fi inființate la granițele externe să devină operaționale. Aceste centre, existente deja in Italia și Grecia, trebuie să identifice, să înregistreze și să amprenteze migranții, și vor beneficia de asistența logistică de la agențiile Uniunii Europene. Refugiatii care vor indeplini criteriile pentru azil vor fi trimiși în țări ale UE, iar ceilați returnați în țările de origine.

„Situația actuală nu mai poate continua”, a spus Tusk, arătând că „patru milioane de sirieni au părăsit țara, mare parte din ei se află în Iordania și Turcia, iar obiectivul lor este să ajungă în UE. Acestora li se adaugă refugiați din Irak, Eritreea și Afganistan. „Aceasta înseamnă că de acum încolo ne putem aștepta la și mai mulți refugiați. UE trebuie să corecteze politicile ușilor deschise.Trebuie să ne concentrăm pe protecția granițelor și a refugiaților care sunt deja în statele UE.”

Tusk a mai arătat că UE va acorda mai mult sprijin Libanului, Iordaniei și Turciei, țările din vecinătatea Siriei și că a decis suplimentarea cu incă un miliard de euro a contribuției UE la Worls Food Programme (Programul Alimentar Mondial - PAM).

„Sunt satisfăcut cu aceste rezultate. Atmosfera a fost mai bună decât mă așteptam. Am avut consens, făra tensiuni”, a declarat la finalul summitului președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker. Junker a reamintit termenii acordului: dizlocarea a 100 milioanede euro drept asistență pentru țările afectate cel mai mult de valul de refugiați, alocarea a 600 de milioane de euro pentru agențiile europene (pentru anul 2016), mobilizarea a încă 300 de milioane de euro ajutor umanitar în 2016. Pentru stabilizarea țărilor din imediata vecinatate UE va mai mobiliza: pentru Turcia un miliard de euro și pentru FYROM (fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei) 700 de milioane de euro.

Turcia este un jucător cheie în această criză, fiind țara care găzduiește temporat numărul cel mai mare de refugiați ce ajung, ulterior, in Grecia. De aceea, Donald Tusk si Jean-Claude Juncker vor organiza o întâlnire cu președintele turc Tayyip Erdogan pe 5 octombrie, în cadrul eforturilor de a coopera cu Ankara pentru a diminua numarul de imigranți ce ajung în Grecia.

XS
SM
MD
LG