Linkuri accesibilitate

Cine are nevoie de preşedinte?


În toţi aceşti ani, Preşedinţia a fost o instituţie amorfă care nu a putut să modifice situaţia deplorabilă.

Treceam ieri pe lîngă reşedinţa Preşedintelui Timofti tocmai cînd soldaţii din Garda Prezidenţială erau aliniaţi acolo. Cîţiva consilieri fojgăiau prin preajmă, în aşteptarea unui eveniment. Pesemne, şeful statului aştepta un oaspete important. Sau poate altceva era la mijloc.

Ei bine, tot uitîndu-mă la soldaţii aceia frumoşi, mi-a trecut din senin un gînd prin minte. Gîndul era de fapt o întrebare: Dar avem noi oare nevoie de instituţia asta mărişoară a Preşedinţiei? Nouă, contribuabililor moldoveni, ne trebuie aşa ceva?

Întrebarea asta mi se pare îndreptăţită şi mai mult decît oportună în condiţiile de astăzi. Moldova e ani de zile un fief al sărăciei şi al corupţiei. Aici se fură ca-n codru, aici dispar bani din bănci, aici marii cinovnici merg la vînătoare în Pădurea Domnească, aici traficul de influenţă a atins un nivel inimaginabil. În toţi aceşti ani, Preşedinţia a fost o instituţie amorfă care nu a putut să modifice situaţia deplorabilă. În schimb, a tocat sume uriaşe din bugetul de stat.

Cîţi bani ai contribuabililor merg oare spre întreţinerea acestei instituţii cu tot felul de consilieri? Cît oare ne costă voiajurile preşedintelui în străinătate? Şi ce folos de pe urma activităţii acestei instituţii? Vreau să mi se explice foarte clar cu ce anume mă ajută pe mine existenţa Preşedinţiei? Cu ce anume îl ajută pe moş Ion din Trebujeni? Nu e suficient oare să avem Parlament şi Guvern aici? La ce bun ne mai trebuie Preşedinţie? Pentru că nu mai ştim ce să facem cu banii contribuabililor?

Părerea mea e că Preşedinţia în cea mai săracă ţară europeană este un lux pe care nu mai putem să ni-l permitem. Sînt bani aruncaţi pe geam. Mai bine redirecţionăm aceste sume spre orfelinate şi aziluri. Părerea mea e fireşte subiectivă, dar în calitatea mea de cetăţean şi contribuabil am dreptul la ea. Consider că oamenii cu discernămînt trebuie să ceară abolirea acestei instituţii. Sîntem înglodaţi în sărăcie şi hoţie. Să întreţii în atari condiţii o ditamai Preşedinţie mi se pare impardonabil. E un soi de „Ţara arde – baba se piaptănă”!

XS
SM
MD
LG