Linkuri accesibilitate

Minunea lui Lewandowski


Între minutele 51 și 60, Lewandowski a șutat de cinci ori și a înscris de cinci ori.

Din cînd în cînd, ceva cu totul neobișnuit aruncă în aer limitele sportului. Un joc sau un jucător anulează imposibilul și lasă în urmă spectatori năuci. Evident, nimeni n-are cum să știe unde și cînd se poate întîmpla așa ceva dar de cele mai multe ori șocul nu așteaptă ocazii mari ci își alege momentele obișnuite.

Așadar, Bayern Munchen-Wolfsburg a început ca un meci interesant, dar nu neapărat încărcat de miză, într-o etapă oarecare a campionatului german. Interesant pentru că Bayern și Wolfsburg sînt două din echipele de vîrf ale fotbalului german și au făcut de regulă meciuri de bună calitate. În plus, Wolfsburg e cunoscut ca orașul Volkswagen. Marele constructor de automobile are sediul la Wolfsburg și domină complet viața orașului. Și, cine știe? Poate că era nevoie de un semn de mînie. Cu doar două zile înainte de meci, Volkswagen a intrat într-un scandal uriaș legat de trucarea intenționată a sistemului de emisie pentru milioane de mașini.

În orice caz, meciul a început normal. Woflsburg s-a așezat bine în teren, s-a apărat ferm și a așteptat contra. În minutul 26, ocazia a venit și Caligiuri a înscris un gol superb, cu un voleu din 20 de metri lateral. După ce Wolfsburg a deschis scorul cu o frumusețe de gol, nimic nu anunța ce avea să urmeze. Bayern a insistat în atac, dar n-a reușit să iasă din blocaj. La pauză, Wolfsburg continua să conducă cu 1-0 și era clar că Bayern are o problemă în atac. Antrenorul Guardiola a făcut o schimbare tocmai pentru a întări forța ofensivă a echipei. A ieșit Thiago Alcantara și a intrat Robert Lewandowski. În minutul 50, era, în continuare 1-0 pentru Wolfsburg și totul anunța un meci strîns. Apoi, ceva s-a rupt și totul a luat-o razna.

În minutul 51, Bayern a forțat pe un atac prelungit și Lewandowski a împins, în ultima clipă, mingea în poartă. În următoarele 9 minute, Lewandowski a devenit altcineva: un posedat sau un jucător lovit de perfecțiune. La un loc, între minutele 51 și 60, Lewandowski a șutat de cinci ori și a înscris de cinci ori. Ordinea golurilor e greu de ținut minte, dar cel puțin două din ele au fost execuții excepționale. În special, al cincilea care a venit dintr-un voleu acrobatic fără egal. Toată lumea, inclusiv coechipierii, inclusiv adversarii, au asistat la seria nebună a lui Lewandowski fără să înțeleagă ce se întîmplă. A fost clar, timp de nouă minute, că Lewandowski poate face orice și că la fiecare atingere va înscrie un gol.

Pe tușă, antrenorul Guardiola a fost filmat, pur și simplu, cu gura căscată. Nimeni n-a mai jucat ceva clar și, de fapt, ultimele 30 de minute n-au mai existat. Bayern și Wolfsburg au jucat cu golurile lui Lewandowski în cap și au plecat la vestiar tot așa. Imediat după meci, vestea s-a dus peste tot și suita magnifică a lui Lewandowski a fost difuzată de toate televiziunile, cu sau fără rubrici de sport. Statistic știm că așa ceva nu s-a mai întîmplat și asta pentru că, tot statistic, e aproape imposibil ca un jucător să vină de pe banca de rezerve și să înscrie de cinci ori în nouă minute. De aici uimirea și, apoi, după, umorul. Prin ziare și pe Internet au apărut propuneri ca: să i se facă lui Lewandowski un control medical pentru se stabili dacă e sau nu extraterestru sau să fie folosit de acum înainte numai în repriza a doua sau să fie amendat pentru vătămarea mentală a adversarului.

În sfîrșit, minunea lui Lewandowski va rămîne în istorie și nu va mai fi depășită. Deși, tot minunea lui Lewandowski ne-a arătat că, atunci cînd șansa vrea așa, nimic nu e imposibil.

XS
SM
MD
LG