Linkuri accesibilitate

Statutul regiunii transnistrene și un sondaj de opinie controversat


O activizare a încercărilor Rusiei de a uni în jurul său actualii și potențialii aliați, printre care și teritoriile cu recunoaștere limitată la nivel internațional.

Un nou sondaj de opinie din Rusia sugerează că 49% din participanți consideră că regiunea transnistreană ar trebui să fie un stat independent. Sociologii de la Centrul analitic rus Levada au chestionat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 800 de ruși din 134 localități despre statutul politic al mai multor entități separatiste din sfera de influență rusă.

Directorul științific al Institutului pentru cooperare euro-atlantică de la Kiev, Oleksandr Sușko, afirmă că datele sondajului Levada-Centru pot fi considerate manipulatoare, atâta timp cât intervievaților nu li s-a oferit opțiunea de „anexare” a teritoriului din stânga Nistrului la Rusia.

„E clar că aceste 49% au fost obținute prin metoda adunării diferitor categorii de oameni, inclusiv a celor care ar dori anexarea Transnistriei. Astfel de oameni sunt în Rusia și sunt destul de mulți, însă acest sondaj nu-i ia în seamă.

Aceste 49% se raportează și la procentajul rușilor care consideră că regiunea Donbas trebuie să fie un stat independent. Din acest motiv, cifra respectivă nu mă miră deloc. Opinia publică se conformează în acest sens liniei oficiale.”

Șeful Comitetului pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Komoedov, a declarat pentru Interfax că Rusia „nu va renunța la Transnistria și Moldova”. Declarația a venit la sfârșitul lunii mai, după ce Kievul a denunțat un acord militar cu Rusia, pe fundalul conflictelor din estul Ucrainei.

Andrei Safonov
Andrei Safonov

Președintele Asociației politologilor independenți din Transnistria, Andrei Safonov, explică logica rezultatelor din sondaj prin activizarea încercărilor Rusiei de a uni în jurul său actualii și potențialii aliați, printre care și teritoriile cu recunoaștere limitată la nivel internațional. Iar faptul că această tendință se reflectă asupra opiniei publice sugerează că Rusia nu are de gând să se oprească, consideră Safonov.

„Cred că Moldova și Transnistria trebuie să se așeze la o masă, ca să decidem împreună cum să trăim mai departe și care va fi fundamentul relațiilor noastre. Această problemă e a noastră și doar a noastră, nimeni în afară de noi nu o va rezolva.

Rusia e văzută, în primul rând, ca un aliat militar și politic. Dacă judecăm acțiunile părții transnistrene, astăzi se vrea ca relația cu Moscova să fie directă, fără intermediari. Dar din câte știu eu, întrebarea despre integrarea formală a Transnistriei în cadrul Rusiei nu este pusă. Acum se iau în considerație doar scenariile realiste, dar e greu de presupus cum va evolua situația.”

Vadim Dubnov
Vadim Dubnov

Rușii continuă să vadă Transnistria ca parte a așa-zisei „lumi ruse”, spune jurnalistul rus Vadim Dubnov. Cel puțin, a unei lumi în care Rusia încă e considerată importantă, adaugă jurnalistul. Totuși, Dubnov crede că aceste cifre vorbesc mai mult despre atitudinea generală a rușilor față de structurile teritoriale separatiste, precum Abhazia, Osetia de Sud și Nagorno-Karabah, decât de regiunea transnistreană în parte.

„Pentru ruși e un subiect secundar. Situația e percepută de o mare parte din ruși ca rămășițe a inerției apărute pe timpul când aceste formațiuni separatiste doar se nășteau. Este ca un fel de răspuns dat acelora care au destrămat Uniunea Sovietică. Cred că cifra de 49% este una fantomă. Dacă am face o listă a entităților separatiste care nu au eșuat, Transnistria, alături de Osetia de Sud, ar fi outsideri evidenți.”

Conform ultimului Barometru de Opinii Publice, realizat în aprilie anul curent, fiecare al doilea moldovean nu este satisfăcut de măsurile luate de conducerea țării pentru soluționarea conflictului transnistrean. Totuși, doar circa 9% din respondenți au menționat că restabilirea integrității teritoriale ar fi una din trei cele mai importante probleme ce trebuie rezolvate în Republica Moldova. Așadar, reintegrarea celor două maluri ale Nistrului nu se regăsește nici măcar în primele zece priorități ale cetățenilor.

Am întrebat pe câțiva moldoveni, pe care i-am întâlnit pe străzile Chișinăului, ce cred despre faptul că practic jumătate din ruși consideră că Transnistria ar trebui să fie stat independent.

- „Sunt de acord cu asta, deoarece din istorie se știe că Transnistria era de partea rușilor. E foarte bine odată să rezolvi această problemă – ori la noi, ori la dânșii.”

- „Acesta e tărâmul nostru, e pământul nostru și n-o să-mi spună mie vecinii ce să fac eu cu grădina mea. Dacă cineva a intrat în mod abuziv și mi-a luat din teritoriu – trebuie să mi-l iau înapoi. Să mă scuzați, dragi ruși, ați luat Crimeea de la ucraineni… Acesta e pământul nostru și la nimeni nu-l dăm, și-l vrem înapoi.

Europa Liberă: Transnistria e și un conflict înghețat: cine are mai mare nevoie de soluționarea lui?

- „Am o soră în Transnistria și ei acolo nu au problema asta, cred că mai mult avem nevoie noi, moldovenii de partea asta a Nistrului. Transnistria ca atare e cauza din care nu intrăm în Uniunea Europeană, nu? Dacă se soluționează problema asta cred că se rezolvă și problema cu UE.

- „Stat independent în primul rând e din punct de vedere economic. Nu vor putea rezista, de-ar fi împreună cu Moldova – economia ar fi mai ridicată.”

Europa Liberă: Cum ar trebui soluționat conflictul transnistrean?

- „Cred că Transnistria totuși e parte a Moldovei. Trebuie găsit un consens cu locuitorii, poate e nevoie de un referendum. Nu știu, dar nu e parte a Rusiei. Vedeți ce se întâmplă în Ucraina, nu aș vrea să se repete situația și aici, la noi. Politicienii trebuie să se înțeleagă între ei, să găsească un numitor comun.

- „Nu ne dorim război, asta e chestiunea. Când bunelul, bunica, nu se poate duce la nepot să-i ducă acolo o bombonică, o jucărică și când se gândește cum să-l încălzească, cum să-i dea o bucată de pâine… [Cum așa?!]

- „Un șoricel nu-i face nimic unui elefant. Dar noi resursele trebuie să le luăm de undeva. Ori din România, ori din Rusia. Dar e clar că trebuie să fim uniți – nouă ne trebuie să trăim mai bine, mai mult – nimic! Cum oameni sunt în Transnistria, așa oameni sunt și aici.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG