Linkuri accesibilitate

Raport OECD: O treime dintre doctorii străini din țările OECD sunt azilanți care provin din țări sărace


Migranți și refugiați, așteptând să se înregistreze într-o tabără din Macedonia, după ce au trecut frontiera greacă, 22 septembrie 2015
Migranți și refugiați, așteptând să se înregistreze într-o tabără din Macedonia, după ce au trecut frontiera greacă, 22 septembrie 2015

În 2014, în țările europene au fost înregistrați peste 4,3 milioane de noi migranți, reprezentând o creștere de peste 6% față de anul precedent.

Țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) se confruntă cu o criză a refugiaților fără precedent care necesită un răspuns internațional cuprinzător și coordonat, astfel încât nevoile imediate ale azilanților să fie rezolvate. În plus, țările de recepție trebuie să aiba la îndemână planuri pe termen lung pentru integrarea acestor persoane, spune un raport privind migrația publicat astăzi, la Paris, de OECD.

Angel Gurria
Angel Gurria

Secretarul general al OECD, Angel Gurria, a spus: „Analizele experților noștri arată că asistăm la o criză fără precedent. Liderii europeni trebuie să își concentreze eforturile și să identifice soluții astfel încât Europa să iasă mai puternică din această criză, atât economic, cât și social și politic. Europa are capacitatea și experiența necesare să răspundă cum se cuvine acestei crize”, a arătat Gurria.

Până la sfârșitul lunii august Agenția Europeană pentru administrarea frontierelor externe ale UE, FRONTEX, a raportat peste 500 de mii de treceri ilegale ale frontierei, aproape dublu față de întreg anul 2014.

În acest an, Europa va înregistra un număr record de solicitanți de azil: peste un milion, mai arată raportul OECD. Aproape jumătate dintre aceștia au în vedere să se stabilească în țările de recepție, statut oferit de condiția de migrant umanitar.

Și raportul OECD face apel la o schemă corectă de relocare a refugiaților în toate țările europene, ca și la inființarea rapidă a unui număr suficient de adăposturi si alocarea unor sume corespunzatoare pentru hrană și imbracaminte. „Statele membre nu trebuie să se gândească doar la soluții de moment. O parte din acesti oameni va ramâne multă vreme aici, a avertizat Gurria. Este nevoie, așadar, de elaborarea unor strategii serioase de integrare, a mai subliniat secretarul general al OECD.

„Este nevoie să adaptăm programe de integrare astfel încât refugiații să se poată simți aici acasă cât mai repede și să își folosească abilitățile si cunoştinţele profesionale cât mai bine aici, in noua lor viață . Nu trebuie să uităm că migrația nu este o atât o obligație, o răspundere, cât mai degrabă o avuție, un element pozitiv, profitabil pentru societatea noastră.”

Pe termen scurt, procesul de adaptare a migranților va fi foarte costisitor, atrage atenția însă raportul OSCE. Pe termen lung însă va depinde de cât de bine se integrează migranții. Acest lucru va necesita un efort susținut din partea statelor gazdă: cursuri de limbă, cursuri de calificare, verificarea stării de sănătate sau tratamente medicale, colaborarea cu sindicatele pentru grabirea integrarii profesionale pe piata muncii a refugiaților.

Experiențele precedente arată că dacă țările tratează cu seriozitate aceste probleme, migranții pot contribui semnificativ la dezvoltarea țărilor unde trăiesc. Migrația reprezintă totuși o provocare din ce in ce mai serioasă pentru țările europene. In 2014, au fost înregistrați peste 4,3 milioane de noi migranți, reprezentând o creștere de peste 6% față de anul 2013 (mai puțin de o treime reprezintă libera circulație din interiorul UE). Chiar și așa, in pofida faptului că migrația din cauze umanitare a avut cea mai mare creștere în ultimii ani, volumul migrației cetățenilor UE in spațiul comunitar rămâne cel semnificativ mai mare.

Raportul OECD evidențiază și o serie de semne pozitive cu privire la îmbunătăţirea pieței muncii pentru migranți. Între 2011 si 2014 rata de angajare a migranților a crescut, spune documentul, cu 1,3%.

Cât privește profesiile noilor veniți, 2,7 milioane de doctori din țările OECD sunt străini. În Marea Britanie, de pildă, un medic din patru nu este cetățean britanic, in timp ce in Irlanda si Norvegia raportul este de 1 la 3. O treime dintre doctorii străini din țările OECD sunt azilanți care provin din țări sărace.

XS
SM
MD
LG