Linkuri accesibilitate

Protestatarii din PMAN își continuă marşurile prin capitală


Astăzi, între altele, aceştia au pichetat în faţa clădirii „Global Business Centru” unde ar sta liderul informal al democraţilor, Vlad Plahotniuc.

La Chişinău se află o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional care se documentează despre situaţia din sistemul bancar, după demisia anunţată ieri a guvernatorului Băncii Naţionale si a echipei sale. Pe strada, in Piaţa Marii Adunări Naţionale oamenii îşi continua protestul paşnic. Una dintre cerinţele lor a fost și demisia și tragerea la răspundere pentru situaţia din sistemul bancar a guvernatorului BNM.

Aşa cum au promis, protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale nu s-au lăsat ademeniţi de anunţul demisiei guvernatorului BNM, continuând marşurile prin capitală şi pichetările de instituţii. Astăzi, între altele, aceştia au pichetat în faţa clădirii „Global Business Centru” unde ar sta liderul informal al democraţilor, Vlad Plahotniuc.

Tot astăzi, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a acuzat reprezentanţii Platformei civice Demnitate şi Adevăr că ar vrea să blocheze protestul din faţa Parlamentului, anunţat de socialişti şi partidul lui Renato Usatîi pentru duminică, 27 septembrie. Pe o reţea de socializare, Igor Dodon s-a arătat nemulţumit de anunţul liderilor Platformei DA că ar vrea să extindă protestul cu instalarea corturilor până în faţa Legislativului. Similar şi-a formulat indignarea şi Renato Usatîi, care într-un comunicat de presă a menţionat că reprezentanţii protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale s-ar teme de concurenţă.

În replică, unul din liderii platformei DA, Andrei Năstase, a numit criticile aduse de Igor Dodon şi Renato Usatîi „premature”, or, susţine Andrei Năstase, abia mâine primăria capitalei urmează să decidă cum va delimita centrul Chişinăului pentru protestele anunţate pe duminică:

Andrei Nastase
Andrei Nastase

„Consiliul Marii Adunări Naţionale a declarat încă săptămâna trecută că în condiţiile în care autorităţile publice nu vor purcede la executarea etapizată a revendicărilor populare, oraşul Demnităţii se va extinde şi la alte instituţii care sunt purtătoare a puterii de stat. Printre ele este şi Parlamentul Republicii Moldova. Astăzi suntem în zi de miercuri. Nu Igor Dodon ne face agenda. Mâine, la ora 13, toată presa este invitată la Primăria Chişinău pentru a asista la acea şedinţă amânată, cum v-am spus, la care se va decide locaţia la care cele două partide urmează să-şi facă acea acţiune de protest.”

Astăzi, protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale au urmărit şi şedinţa comună dintre guvernele României şi Republicii Moldova. Printr-o scrisoare adresată preşedintelui român Klaus Iohannis, platforma DA a cerut supravegherea felului în care vor fi cheltuite cele 150 de milioane de euro, credit rambursabil, promis astăzi de executivul român. Banii ar urma sa fie întorşi în termen de cinci ani, iar dobânda ar fi în jur de 1,5%. Valentin Dolganiuc, unul din liderii platformei, şi-a exprimat îngrijorarea că acest credit va fi cheltuit ineficient iar întoarcerea lui va cădea pe umerii cetăţenilor:

„S-ar părea că împrumutul de 150 mln euro acordat de Guvernul României este unul frăţesc, însă nu există nicio garanţie că aceşti bani nu vor fi furați ca şi granturile acordate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Şi mai trist este că rambursarea împrumutului va fi pus pe umerii întregii populații Consiliul Marii Adunări Naţionale se adresează către preşedintele României şi către alte autorităţi afiliate ale statului român să supravegheze corectitudinea utilizării resurselor financiare acordate pentru a exclude delapidarea lor.

Pentru vineri, platforma Demnitate şi Adevăr anunţă un protest al pensionarilor iar pentru duminică întâlniri cu localnici din Cimişlia şi Criuleni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG