Linkuri accesibilitate

Conciliabule europene pe tema crizei refugiaților și a migranților


Parlamentul ungar a aprobat o lege care autorizează guvernul să folosească armata împotriva imigranților.

Marți are loc, la Bruxelles, reuniunea extraordinară a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană urmată miercuri de sumitul UE dedicat crizei refugiaților din Europa .

Președintele Parlamentului European a declarat luni ca se asteapta ca ministrii de interne, care se vor reuni marti intr-o reuniune de urgenta pe tema crizei migratiei, vor conveni asupra unui sistem voluntar de repartizare a 160.000 migranti.

Miercuri, liderii celor 28 de state membre UE ar urma sa discute cum sa ajute refugiatii în tarile pe care le parasesc, cum sa se coordoneze mai bine cu Turcia, si cum sa faca centrele comune de inregistrare a refugiatilor din tari ca Grecia si Italia sa functioneze mai bine.

Premierii țărilor din Grupul de la Visegrad la Budapesta
Premierii țărilor din Grupul de la Visegrad la Budapesta

Luni seară, ministrii de Externe ai statelor Grupului Visegrad si Letoniei nu au ajuns la niciun acord cu omologul lor din Luxemburg privind solutionarea crizei imigrantilor, a anunțat guvernul Ungariei, precizand ca sistemul cotelor rămâne prioritar pentru liderii UE, relateaza MTI.

La reuniunea de la Praga au participat reprezentantii Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Letoniei si Luxemburgului, a comunicat Ministerul ungar de Externe.

„Pozitiile statelor occidentale din cadrul UE si cele ale Grupului Visegrad privind solutionarea crizei imigrantilor continua sa fie diferite”, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Militari unguri lîngă localitatea Sarok
Militari unguri lîngă localitatea Sarok

Între timp, Parlamentul ungar a aprobat o lege care autorizeaza guvernul sa foloseasca armata pentru a rezolva criza imigrantilor, relateaza Reuters. Legea permite utilizarea de arme neletale, cu gloante de cauciuc, dispozitive pirotehnice, grenade lacrimogene sau arme cu plasa, potrivit textului de lege postat pe site-ul Parlamentului.

Partidul nationalist radical Jobbik, care ceruse măsuri și mai dure, a votat alături de partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban, Fidesz, astfel incat legea a trecut prin Parlamentul cu 151 voturi pentru și numai 12 impotriva (27 de abtineri).

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG