Linkuri accesibilitate

Ana-Maria Corazza Bildt: „Numărul refugiaților ucraineni este dublu față de cel al refugiaților din Marea Mediterană”


Copii ai refugiaților ucraineni
Copii ai refugiaților ucraineni

Un raport OSCE reamintește că Europa are o altă criză nerezolvată, cea umanitară a refugiaților din Ucraina.

Violările repetate ale acordurilor de la Minsk, luptele dintre rebeli si armata ucraineană, au distrus rețele de alimentare cu apă potabilă, lăsând mii de ucraineni din Donețk și Luhansk fără apă. Aceeași situație și cu instalațiile de încălzire. Iar iarna de apropie. Sunt informații publicate astăzi de OSCE într-un raport care reamintește că dincolo de criza refugiaților din Siria sau Irak, Europa are încă o criză nerezolvată: criza umanitară din Ucraina.

„Sunt mai mulți refugiați ucraineni decât au fost in războaiele din Balcani”, este semnalul de alarmă tras de europarlamentara suedeză Anna Maria Corazza Bildt (fost reprezentant ONU în fosta Iugoslavie în timpul războaielor din Balcani) într-un interviu cu Europa Liberă.

„Numărul refugiaților ucraineni este dublu față de cel al refugiaților din Marea Mediterană. Acestea sunt cifre

Peste un million de refugiați, un million cinci sute de mii de persoane dislocate...

furnizate de un raport comun al Înaltului Comisariat ONU pentru refugiați de la Geneva, Unicef si Oficiul UE pentru ajutor umanitar.

Peste un million de refugiați, un million cinci sute de mii de persoane dislocate (care au fost nevoite să își părăsească gospodăriile). Dintre aceștia 30% sunt copii, iar majoritatea bătrâni. Ajutoarele la acești oameni, aflați la limita disperării, nu ajung fiindcă nu sunt acceptate de administrația de facto din Luhansk si Donețk.”

Pe 11 septembrie europarlamentara suedeză a participat la conferința anuală YES, Yalta European Strategy, care de obicei se organiza în capitala Crimeei. „Vrem să punem pe hartă iar Ucraina drept cea mai mare provocare la adresa securității europene. Europa are o responsabilitate față de Ucraina,” spune Corazza Bildt.

„Cea mai mare amenințare la adresa stabilitații în Europa nu o reprezintă valul de refugiați din Siria, ci politica revizionistă, bazata pe propagandă a Kremlinului, care este susținută de partidele de extremă dreapta din Europa”, spune Anna Maria Corazza Bildt. De aceea UE trebuie să ramână unită și să ceara necontenit respectarea acordurilor de la Minsk. Să își mențină poziția fermă cu privire la politica curentă a Rusiei”.

„Eram în fosta Iugoslavie (n.a. ca oficial ONU) când au avut loc toate războaiele din Balcani. Aceste războaie au generat un exod de magnitudinea celui pe care îl cunoaște Europa acum. Trebuie să avem o abordare holistică. Trebuie să salvăm cât mai multe vieți, să îi tratăm pe refugiați cu demnitate și omenie, să îi găzduim în UE.

Criza umanitară a refugiaților ucraineni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:26 0:00

Trebuie să facem diferență între refugiați, care au nevoie de protecție internațională, care fug din calea războaielor și nenorocirilor, și ceilalți migranți. De aceea trebuie să aplicăm cum se cuvine regulile europene privind azilul, fără excepție. Cei mai mulți dintre refugiați vin din Siria, Irak, Afganistan și Eritrea. Cred că este important să îi întâmpinăm cum se cuvine și să ne asigurăm că nu sunt returnați în zone care nu sunt sigure.”

Anna Maria Corazza Bildt critică lipsa de acțiune a Rusiei în chestiunea refugiaților și a războiului din Siria, care a generat această criză.

„Așteptăm ca Rusia, în calitate de membru marcant al Consiliului de Securitate ONU, să joace un rol important în identificarea unei soluții pentru războiul din Siria. ”

Anna Maria Corazza Bildt este îngrijorată de atacurile din interior primite de Uniunea Europeană, care ies și mai mult în evidență în situații de criză.

„Politicile europene bazate pe respectul demnității si valorilor umane sunt puse în pericol de partidele de extremă dreapta, naționaliste, care ațâță oameni împotriva oamenilor, creând ură și tensiuni. Trebuie să schimbăm retorica și modul de gândire: oamenii care vin din țările lumii a treia nu sunt o problemă, nu sunt o pacoste, ei își apără viețile, atât. Nu trebuie să ne controlăm granițele. Sigur, trebuie sa verificăm cine intră pe teritoriul UE, dar nu trebuie să ne apărăm ca de dușmani. Aceștia nu sunt dușmanii nostri. Cel mai important este că acești oameni au nevoie de protecție internațională, și că pot fi de folos economiilor noastre, chiar si pe termen scurt.”

În opinia politicienei suedeze, Europa nu trebuie să uite de obligațiile pe care le are față de Ucraina, țară asociată deja comunității europene.

„Avem doua catrastrofe umanitare: refugiații din Mediterana si cei din Ucraina. Să nu uităm de Ucraina. Toate resursele noastre umanitare trebuie folosite, fie ca vorbim de personal, de bani, de instrumente, de tehnologie. Peste 1,4 milioane de persoane părăsesc Ucraina din cauza conflictului. Peste 5 milioane sunt în nevoie disperata de ajutor umanitar. Ca atare, UE trebuie sa găsesca soluții pentru doua crize umanitare in același timp: refugiații din Ucraina și cei din bazinul Mării Mediterane.”

XS
SM
MD
LG