Linkuri accesibilitate

Dodon și Usatîi vor să organizeze proteste în fața Parlamentului


Cei doi au spus că vor să amenajeze corturi în faţa legislativului, dar deocamdată nu au autorizație din partea Primăriei.

De la demararea protestelor maraton din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău unii experţi au atras atenţia că protestul declarat pro-european ar putea să fie deturnat de partidele care au o ideologie diferita de cea europeană și se pronunță pentru apropierea Moldovei nu de Uniunea Europeană, ci de Uniunea Eurasiatică, un proiect politic promovat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Astăzi Liderii Partidului Socialiştilor şi Partidului Nostru, Igor Dodon şi Renato Usatîi, au anunţat, separat, că vor organiza un protest comun duminica viitoare pe 27 septembrie. Cei doi au spus că protestul va avea loc în faţa Parlamentului, unde vor fi amenajate corturi, doar că deocamdată nu au autorizație din partea Primăriei. Scopul declarat al protestului este identic cu cel al Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” şi anume „eliberarea Moldovei de oligarhi”.

Vorbind la conferințe de presă separate, liderul socialiştilor Igor Dodon şi primarul de Bălţi, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, au enumerat un set de revendicări comune: alegeri anticipate, alegerea președintelui direct de cetăţeni, demisia conducerii mai multor instituţii, printre care, CNA, CEC, Procuratura Generală şi ANRE şi demisia celor implicaţi în jaful din sectorul bancar. Revendicările sunt identice cu cele ale protestatarilor din PMAN. Igor Dodon şi Renato Usatîi au spus că nu vor să se suprapună cu mitingul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, inclusiv pentru că formaţiunile pe care le conduc ei au propria lor agendă politică. Din acest motiv vor protesta în faţa Parlamentului, unde vor amenaja mai multe corturi. Liderii celor două partide pro-ruse au dat asigurări că protestul va fi paşnic şi nu va purta coloratură ideologică. Ei au îndemnat oamenii să se alăture protestului fără drapele şi simbolistică de partid.

Protestul din faţa Parlamentului anunţat pentru duminică va fi „începutul sfârșitului oligarhilor de la guvernare” a declarat liderul PSRM, Igor Dodon:

„Unica posibilitatea de a impune guvernarea, oligarhii să plece, unica posibilitate de a elibera statul capturat sunt protestele. Vin cu apelul să ieşim fără drapele de partid, toţi împreună indiferent de viziunile ideologice şi geopolitice. Avem un duşman comun acum – oligarhii de la guvernare. Scopul numărul unul este scoaterea oligarhilor de la guvernare. Acest lucru este posibil însă pentru această este nevoie de alegeri parlamentare anticipate.”

Primarul municipiului Bălţi, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi:

„Până la urmă trebuie să facem tot posibilul ca protestele care au loc în PMAN, respect toţi cetăţenii care protestează acolo, ei nu au venit pentru un partid politic ci pentru că le doare sufletul pentru ce se întâmplă în Republica Moldova. Cetăţenii vor decide: vin la Usatîi, vin la Dodon sau la platforma DA. Cel mai important este ca efectul acestor proteste trebuie să fie mărit prin existenţa protestelor, dar nu micșorat din cauza că sunt mai multe.”

Renato Usatîi a spus că deocamdată nu au autorizaţie din partea Primăriei pentru a protesta în faţa Parlamentului. Dacă nu o vor obţine există alternative, a menţionat Usatîi, fără a deschide parantezele.

Unul din liderii platformei „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a declarat că se încearcă preluarea spiritului protestatar. În opinia sa protestul pe care intenţionează să-l organizeze Igor Dodon şi Renato Usatîi nu are şanse, întrucât unul promovează Uniunea Vamală, iar al doilea vine din acelaşi spaţiu, mai exact din Rusia.

Analistul politic Ion Tăbârţă exclude că cele două partide de stânga, pro-ruse vor reuşi să preia valul protestatar puternic din societate:

„Problema este pentru aceste partide că la noi protestele de masă au fost cele ale electoratului de dreapta. Mai multe tentative ale partidelor de stânga de a scoate oamenii la protest nu prea au avut succes. Acum situaţia este destul de dificilă şi nu este exclus că ei vor reuşi, cu toate că îmi vine greu să cred că aici, în chişinău, ei vor reuşi. Mai degrabă ceea ce fac cele două partide sunt nişte jocuri ale Moscovei, probabil ajutaţi de anumiţi factori interni. Şi anume în acest mod se încearcă de a dezlega situaţia politică, socială, economică din Moldova. Scopul major este schimbarea partidelor de dreapta de la guvernare şi deturnarea vectorului european.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG