Linkuri accesibilitate

Demisia guvernatorului BNM. O victorie a protestatarilor din PMAN?


Dorin Drăguțanu
Dorin Drăguțanu

Dorin Drăguţanu spune că motivul demisiei este „un răspuns” la presiunile făcute de unii politicieni.

Guvernatorul şi prim-viceguvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu şi Marin Moloşag, au anunţat astăzi că şi-au depus cererile de demisie Parlamentului, din cauza „presiunilor” exercitate de unii politicieni. Drăguţanu a menţionat că BNM este suspusă mai multor atacuri în special din partea primului ministru. Protestatarii din Piața Marii Adunări Naţionale, dar și premierul şi preşedintele Moldovei au cerut si ei demisia conducerii BNM. Sunt așadar aceste demisii un rezultat al presiunii protestatarilor care i-au determinat pe politicieni să acţioneze mai rapid?

Astăzi, împreună cu Marin Moloşag, prim viceguvernator al BNM, am prezentat preşedintelui parlamentului demisia noastră de la conducerea BNM”, a anunțat guvernatorul Dorin Drăguţanu, precizând că decizia nu are legătură directă cu revendicările protestatarilor din PMAN, care au cerut demisia inclusiv a şefului de la BNM.

Dorin Drăguţanu: „Motivul demisiei este un răspuns impus de presiunile pe care unii politicieni le-au făcut ca să demisionăm. Suntem conștienți că nu ar fi găsit motive legale pentru a ne demite în parlament, de aceea au şi ales o cale legală a presiunilor politice.”

Adresându-se protestatarilor din PMAN care i-au cerut demisia, Drăguţanu a spus că multe din revendicările lor sunt justificate.

Dorin Drăguţanu:În ceea ce priveşte BNM însă, aş vrea să le transmit celor care protestează că sunt manipulaţi de cei care au comis frauda la BEM. Demisia conducerii BNM nu va rezolva problema de la BEM. Dimpotrivă unii şi-au dorit această măsură tocmai pentru a lăsa fără conducere BNM şi a crea o criză care să le acopere urmele.

Mai mulți politicieni şi demnitari de stat, între care președintele Nicolae Timofti și premierul Valeriu Streleț, au sugerat până acum că ar dori demisia guvernatorului BNM. Dorin Drăguţanu este criticat pe motiv că nu a făcut destul pentru a preveni furtul din băncile moldovene, urmat de devalorizarea leului, şi că ar tergiversa negocierile cu compania Kroll pentru a doua etapă a investigație fraudelor din sectorul bancar.

Dorin Drăguţan a spus astăzi că unii dintre politicienii care au cerut demisia conducerii BNM au legături directe cu ceea ce se întâmplă la BEM. El a mai precizat că „atacurile” la adresa BNM s-au întețit după ce în presă au început să apară detalii despre „furtul din BEM”.

Dorin Drăguţanu: „Motivele acestor atacuri asupra BNM este de a muta atenţia de la cei care au furat şi au construit tot acest sistem care a distrus BEM. Ei speră că prin demisia guvernatorului vor reuşi să le ofere cetăţenilor un fel de vinovat, ţap ispăşitor, iar ei să rămână cu banii şi cu liberatatea.”

Exemplificând ceea ce a numit „atacuri” asupra Băncii Naţionale, guvernatorul Dorin Draguţan a menţionat în special mai multe declaraţii recente ale premierului Valeriu Streleţ. De exemplu, cea după şedinţa de miercuri a guvernului, când premierul a declarat că BNM trebuie să găsească instrumente pentru a menţine stabil cursul leului.

Dorin Drăguţanu: Se lansează astfel de către prim-ministru confuzie pe piaţă şi o înţelegere confuză că la BNM există două butoane la cursul valutar, sus, jos.”

Sau declaraţia recentă a premierului legată de preţul exagerat cerut de compania Kroll:

Dorin Drăguţanu: Faza a doua a investigaţiei Kroll nu este dorită de ei. Dar ei ştiu că nu o pot opri şi încearcă să complice procesul de negocieri şi să amâne semnarea contractului cu Kroll. Mai întâi premierul ne-a spus că selectarea Kroll s-a făcut netransparent, fără un argument serios în acest sens. Apoi ne-am trezit cu un alt argument că preţul cerut ar fi prea mare în condiţiile în care negocierile nu sunt finalizate. Mi-a fost foarte clar că se doreşte discreditarea companiei Kroll şi amânarea semnării contractului.”

În replică, premierul Valeriu Streleţ a negat toate acuzaţiile la adresa sa, spunând că sunt lipsite de temei. Şeful executivului a spus că nu consideră că prin acţiunile şi declaraţiile sale s-ar fi implicat în activitatea BNM şi că decizia guvernatorului de a demisiona este „responsabilă şi curajoasă”.

Valeriu Streleţ: Prin această decizie dumnealui îşi asumă responsabilitatea de situaţia din sectorul bancar care vizează nu doar aceste trei bănci fraudate şi în proces de lichidare, dar situaţia din întregul sector bancar.

Faptul că demisia a fost anunţată cu puţin timp înaintea începerii vizitei misiunii FMI ridică semne de întrebare a spus premierul:

Valeriu Streleţ: Această demisie ar putea cumva afecta procesul de negocieri cu FMI. Dar sperăm că negocierile vor decurge cu succes.

Spicherul Andrian Candu a declarat astăzi că analizează riscurile pe care le-ar implica demisia conducerii BNM și că Parlamentul va lua o decizie în privința înlocuirii lor în perioada legală de trei luni, timp în care Drăguţanu va deţine interimatul funcţiei de guvernator.

Previous Next

XS
SM
MD
LG