Linkuri accesibilitate

Reluarea dialogului americano-rus (România Liberă)


Disputa între diplomațiile ungară și română (Cristian Câmpeanu/România liberă).

Două analize prezente în presa de azi încearcă să limiteze lista ipotezelor legate de valul de imigrație din Europa, ce anume l-a declanșat, brusc, în luna august?

Analiza publicată de România liberă se ocupă de recenta reluare a dialogului Statele Unite-Rusia în plan militar, ceea ce ar echivala cu o revenire spectaculoasă a Rusiei pe scena diplomatică, după o izolare severă cauzată de agresiunea asupra Ucrainei și de anexarea Crimeii. E pomenită apropiata vizită în Statele Unite a lui Vladimir Putin, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite – prima sa prezență pe pământ american după opt ani. În mod abil, Rusia ar fi știut să aducă Occidentul în situația de a o invita la masa negocierilor, pentru că Moscova vine la ONU cu o variantă de punere sub control a situației din Siria. Autorii analizei descriu dilema în care se găsesc Statele Unite, Occidentul în general: cu Rusia trebuie discutată organizarea ofensivei împotriva Statului Islamic, ca să nu se ajungă la internaționalizarea conflictului, dar condiția pusă de fapt de Putin este de două ori incomodă: Putin dorește cooptarea Siriei într-o mare coaliție occidentală împotriva Statului Islamic, eventual acceptând o scindare a actualului teritoriu sirian. Occidentul ar urma să „înghită” episodul Crimeea, pe care rușii îl țin oricum înghețat, ca tactică de rezervă.

Tot în România liberă, Cristian Câmpeanu comentează schimbul de replici dure dintre diplomația ungară și cea de la București, după ce, în mod iresponsabul, spune comentatorul, Victor Ponta a criticat guvernul Orban folosind acuzații deloc diplomatic formulate și argumente false. Cristian Câmpeanu nu e deloc îngăduitor cu reprezentanții Budapestei – ministrul de externe ar fi pur și simplu un ”idiot” -, dar admite că acesta are dreptate cel puțin într-o privință: ministrul român de externe Bogdan Aurescu este prost plasat ca să replice, dat fiind că premierul guvernului său este trimis în judecată pentru corupție. În concluzie, păstrarea lui Ponta la cârma guvernului a devenit un lucru mult prea costisitor pentru România.

XS
SM
MD
LG